V korak z mladimi.

Saksidovo Don Boskovo mesto praznuje 60 let

Don Boskovo mesto v brazilskem Corumbá, Mato Groso, je 3. aprila 2021 praznovalo 60. obletnico ustanovitve. Za to slovesnost so pripravili glasbeni video, ki prikazuje zgodovino in pomen socialnega dela za mlade v mestu Corumbá.

V tej zgodbi je ima ključno vlogo slovenski misijonar Ernest Saksida. Salezijanec iz Slovenije [in ne s Slovaške, kot pišejo brazilski salezijanski mediji] je v svojem času ustanovil poklicni center Alexandre de Castro. Tedanja vlada brazilske države Mato Grosso je projekt priznala in podprla šolo od njene ustanovitve leta 1961. Projekt se je začel v barakarskem naselju Dom Bosco, ki je pred tem nosil imel Cidade Jardim.

Leta 1982 je projekt prevzela salezijanska ustanova Mato Grosso, z ustanovitvijo salezijanske skupnosti pa se je šola preimenovala v Don Boskovo mesto (Cidade Dom Bosco). Salezijanska družba je prepoznala in odobrila poslanstvo misijonarja Saksida.

Danes ima ta socialna ustanova v svoji sestavi državno priznano šolo Dom Bosco z več kot dva tisoč učenci, program Veseli otroci in mladostniki pomaga pri šolanju 500 socialno ogroženim otrokom in mladostnikom. Program za najstniške vajence vzpostavlja partnerstva s podjetji v regiji za vključevanje mladostnikov na trg dela.

Tudi program posvojitve na daljavo je tudi del Don Boskovega mesta. Z njim zbira sredstva za svoje socialno delo prek sponzorjev v Španiji, Sloveniji [pravilno!] in Italiji, da se le-ti izvajajo.

Don Boskovo mesto sodeluje tudi s salezijansko mladinsko pastoralo, ki izvaja evangelizacijo mladih v duhu salezijanske mladinske duhovnosti in po don Boskovem preventivnem sistemu.

»Hvaležni smo za življenje očeta Ernesta, done Catarine in toliko sodelavcev in dobrotnikov, ki so sodelovali pri gradnji teh sanj. Naša salezijanska prisotnost je še naprej v službi socialnega in pedagoškega dela v regiji Pantaneira,« pravi ravnatelj salezijanske navzočnosti v Corumbi, salezijanec Eduardo Moura. »Na vseh področjih nadaljujemo s pobudami, ki so priznane po vsej državi, kot so projekti Iskanje malih junakov, Zvon dobrodelnosti, Rožnati oktober, ki si prizadevajo za promocijo in človekovo dostojanstvo celotne skupnosti Don Boskovega mesta«, podrobneje opiše današnje delovanje ustanove.

Vir: Boletim Salesiano

Morda vas zanima tudi