V korak z mladimi.

Salezijanci in laiki v skupnem poslanstvu in oblikovanju

Video predstavitev tretjega dela priročnika za salezijanske ravnatelje

»Animacija in vodenje skupnosti – služenje salezijanskega ravnatelja« je sad poti prenove, v katero so se vključile tako lokalne kot inšpektorialne salezijanske skupnosti od samega začetka priprave dokumenta. Najbolj prenovljen del dokumenta je tretji, naslovljen tako na salezijanske skupnosti kot vzgojno pastoralne skupnosti. Njihova medsebojna interakcija in pot rasti, ki jo skupno negujejo, je predmet tega dela dokumenta.

Video pogovor, ki uvaja v prebiranje in študij tretjega dela, so pripravili v salezijanski ustanovi »Borgo Ragazzi Don Bosco«, ki leži na rimskem obrobju, na ulici Prenestina. V pogovoru sodelujejo vrhovni delegat za mladinsko pastoralo Miguel Ángel García; Nicoletta Goso, odgovorna za področje »Rimettere le Ali« (Popravimo krila), namenjeno mladim, ki se srečujejo z velikimi težavami, eno od treh vzgojno pastoralnih skupnosti, ki sestavljajo »Borgo Ragazzi«; salezijanec Daniele Merlini, direktor salezijanske ustanove, v katero je vključen tudi prednoviciat salezijanske inšpektorije Srednja Italija; Renato Cursi, ki je pravzaprav odrasel v »Borgo Ragazzi« in je sedaj izvršni tajnik »Don Bosco International«, urada, ki v Bruslju zastopa don Boskove salezijance pri institucijah evropske unije.

Veliko je spodbud, ki jih prinaša video, vsi pa vabijo k poglobitvi v priročnik in k pogovoru o njegovi vsebini. Vsebina tretjega dela je namenjena tako redovnikom kot članom vzgojno pastoralnih skupnosti. Gre za 40 strani, ki skušajo pomagati, kako polno uskladiti skupno poslanstvo in formacijo, kar je tudi eden od ciljev, ki so si ga zadali zadnji vrhovni zbori kot neizogibno pot prihodnosti za vse, ki se navdihujejo v don Bosku in želijo tudi danes prenašati njegovo karizmo in poslanstvo. To je tudi šesta od osmih točk programskih usmeritev vrhovnega predstojnika salezijanske družbe po 28. vrhovnem zboru: »Skupaj z laiki v poslanstvu in oblikovanju«.

Predstavljeni video je na voljo s slovenskimi podnapisi.

Morda vas zanima tudi