V korak z mladimi.

Salezijanci iz Alepa odpirajo vrata za pomoč žrtvam potresa

Število žrtev uničujočega potresa, ki je v noči s 5. na 6. februar 2023 prizadel Sirijo in Turčijo, še vedno narašča. Potres z magnitudo 7,8, katerega žarišče je bilo v pokrajini Kahramanmaraş na jugu Turčije in zelo blizu severozahodne meje s Sirijo, so močno čutili v 14 državah, vključno z Libanonom, Izraelom, Ciprom in Jordanijo.

»Potres je bilo čutiti zelo močno in dolgo časa,« pojasnjuje salezijanec Alejandro León, inšpektor na Bližnjem vzhodu, iz Kafrouna blizu Homsa in libanonske meje. Prve informacije, ki jih je prejel iz Alepa, enega od najbolj prizadetih območij, so naslednje: »Naše ustanove so utrpele manjšo škodo zaradi razpok in nekaj razbitega stekla, vendar so salezijanci in okoliški prebivalci, ki jim pomagamo, kljub potresu v redu.«

Ko so začutili močan potres, »se je nekaj družin zateklo v našo hišo v Alepu,« nadaljuje. »Prišli so brez vsega, mi pa smo jim priskrbeli topla oblačila in hrano. Njihove hiše že zaradi vojne niso v dobrem stanju. Pri nas pa se počutijo varnejše,« dodaja León.

Salezijanski inšpektor na Bližnjem vzhodu Alejandro Leon je že imenoval lokalnega koordinatorja za nadzor izrednih razmer ter usklajevanje ukrepov pomoči.
Salezijanski centralni sedež v Rimu je odprl poseben račun za zbiranje pomoči.

Na stotine stavb se je zrušilo in v številnih primerih pokopalo ljudi, ko so spali. Samo v Siriji je po začasnih podatkih umrlo več kot 1.500 ljudi, več sto jih pogrešajo pod ruševinami, na tisoče je ranjenih.

Salezijanski misijonarji v Alepu, ki že od začetka vojne služijo tamkajšnjemu prebivalstvu, so se odločili, da bodo pomagali žrtvam potresa, ki se v teh urah obračajo nanje. »Ne vemo še, kako se bomo organizirali, a zaradi mraza, snega in stanja številnih stavb po skoraj 12 letih vojne prebivalstvo nujno potrebuje pomoč,« pravijo.

Fundacija Don Bosko zbira sredstva za pomoč ljudem v stiski, ki jih je prizadel potres v Turčiji in Siriji.

POMOČ LAHKO NAKAŽETE NA NASLOV FUNDACIJE DON BOSKO

Ustanova Fundacija don Bosko
Rakovniška ulica 6
1000 Ljubljana

TRR: SI56 0205 8026 2282 413 (odprt pri NLB)
SKLIC: SI00 300

NAMEN: Pomoč Turčiji in Siriji

»Vemo, da je veliko mrtvih in da se je zrušilo veliko stavb, zato bomo v okviru naših možnosti nudili zatočišče, spremstvo in nujno pomoč z vsemi osnovnimi potrebami, ki jih lahko ponudimo v teh prvih trenutkih,« pravi Alejandro León.

Tudi papež Frančišek je na tvitu izrazil svoje sožalje: »Globoko sem žalosten zaradi številnih človeških življenj, izgubljenih zaradi potresa v Turčiji in Siriji. Umrle zaupam Gospodovemu usmiljenju, molim pa tudi za vse, ki sodelujejo v prizadevanjih za pomoč.«

Vir: Religión Digital, foto: Misiones Salesianas

Morda vas zanima tudi