V korak z mladimi.

Salezijanci o javnem redu in miru v Kolumbiji

Od 28. aprila 2021 potekajo v večjih kolumbijskih mestih protesti, pohodi in demonstracije, ki jih je spodbudila napoved nepriljubljene davčne reforme. Čeprav so oblasti reformo že umaknile, se protesti nadaljujejo kot kritika oblasti zaradi neustreznega ukrepanja proti pandemiji covida-19, ki je močno prizadela državo in zdravstveni sistem. Nastali položaj, predvsem spopadi med demonstranti in policijo, je zahteval že 24 žrtev in več kot 800 ranjenih. Salezijanci kolumbijske inšpektorije Medellín so zato objavili uradno izjavo.

Člani salezijanske skupnosti inšpektorije sv. Alojzija Bertranda Kolumbija Medellín se zavedamo težkih razmer v naši državi, ne le zaradi krize javnega zdravstva, ki ga je povzročila pandemija covida-19, temveč zaradi hudih humanitarnih odklonov in kršitev človekovih pravic številnih Kolumbijcev in Kolumbijk, ki so se začeli 28. aprila.

V tem težkem trenutku zavračamo vsako nasilje in podpiramo mir, prav tako kot polno priznanje človekovih pravic, neodtujljive vrednosti življenja in dostojanstva vsake osebe. Solidarni smo z vsemi brati in sestrami, ki so ob pravici do zakonitega izražanja mirnega protesta postali žrtve vseh vrst zlorab.

Odločno zavračamo vsako nasilno dejanje, ki škoduje drugim, kot tudi ravnodušnost, brezbrižnost in molk tistih, ki bi morali dvigniti glas in poročati.

Podpiramo naše namembnike, starše in sodelavce, ki so se pridružili glasu naroda z zahtevo po enakosti, pravičnosti in miru za vse. V svojih ustanovah nudimo prostor za premislek, srečanja in iskanje soglasja v svobodnem, spoštljivem in demokratičnem dialogu.

Evangeljske vrednote in zgled Jezusa Kristusa, Božjega Sina, nas spodbujajo, da stopimo ob bok našim bratom in sestram. Ta drža ni le posledica sočutja, temveč se rojeva iz vere. To nas uči sv. Janez Bosko s svojim preventivnim sistemom, ko vzgajamo in evangeliziramo dobre kristjane in poštene državljane, posebno najbolj uboge in zavržene.

Salezijanski inšpektor Luis Fernando Valencia s svojim svetom, Inšpektorialna komisija za človekove pravice

Povzeto po ANS, foto FB Salesianos COM

Morda vas zanima tudi