V korak z mladimi.

Salezijanci prišli na indonezijski otok Flores

Peter in Pavel sta zavetnika papeževe škofije in velikana med apostoli: eden Kristusov namestnik in drugi apostol narodov. Peter in Pavel pa sta tudi imeni prvih dveh salezijanskih misijonarjev, ki sta stopila na indonezijski otok Flores, da bi tamkajšnje ljudstvo evangelizirala in vzgajala v salezijanskem stilu.

Po treh letih resnega razločevanja je salezijanska vizitatorija sv. Alojzija Versiglie v Indoneziji odprla novo in težko pričakovano skupnost na otoku Flores. Salezijanski predstojnik Andrew Wong, ki je pospremil misijonska pionirja na novo delovno polje, je vrhovnemu predstojniku Ángelu Fernándezu Artimeju v pismu zapisal:

»Dragi don Ángel, sporočam ti, da smo 1. oktobra 2021, na praznik sv. male Terezije, prispeli na otrok Flores, v škofijo Ruteng in mesto Labuan Bajo. Začenjamo salezijansko poslanstvo na tem otoku, za katerega leta 2018 prosil, naj ga uresničimo. Msgr. Siprianus Hormat in škofijski duhovniki so nas bratsko sprejeli. Prosim za tvoj blagoslov in molitev za dva sobrata, ki ju pošiljam. Njuna imena sta pomenljiva: Peter Tukan in Pavel Rarasta.«

Misijonarja sta se hvaležno obrnila na vso salezijansko družino: »Zahvaljujeva se vam za vse molitve in pozornost. Prispela sva, da bi naredila kaj dobrega za mlade z otoka Flores. Trenutno urejava primerno bivališče in prostor v kraju Labuan Bajo.«

Labuan Bajo je majhen kraj z okoli 6.000 prebivalci na najzahodnejšem delu Floresa, ki se pretežno preživlja z ribištvom in turizmom, ki uspeva po zaslugi bližnjega narodnega parka Komodo in komodoških zmajih. Tu živi živahna katoliška skupnost, deluje pa tudi malo semenišče.

Otrok Flores je deseti najbolj poseljeni indonezijski otok z dvema milijonoma prebivalcev. Zaradi portugalske kolonialnizacije prevladujejo katoličani. Cerkev na otoku sestavljajo tri škofije in dober del salezijancev indonezijske vizitatorije prihaja prav s tega otoka.

Indonezijska vizitatorija, ki šteje nekaj več kot 70 salezijancev, je do sedaj imela le eno skupnost zunaj otoka Java, na otoku Sumbi. Z ustanovitvijo skupnosti na Floresu se izpolnjujejo dolgo pričakovanje sanje, ki jih je nakazal že 7. don Boskov naslednik Egidij Viganò.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi