V korak z mladimi.

Salezijanci so »osvojili« še eno državo

Začetek salezijanskega poslanstva v Bocvani

Salezijanska družba je navzoča v še eni novi državi! 26. novembra 2023 popoldne, na praznik Kristusa Kralja vesoljstva, so prvi trije salezijanci prispeli v Francistown, drugo največje mesto v Bocvani: salezijanska duhovnika Vincent Tembo in Irvin Lumano ter salezijanec brat Sylvester Makumba. Toplo jih je sprejel škof Francistowna, msgr. Antony Rebello, SVD. Julija lansko leto je vrhovni predstojnik s soglasjem svojega sveta sprejel škofovo prošnjo za začetek salezijanske navzočnosti v njegovi škofiji.

V Bocvani sta le dve katoliški škofiji, v Francistownu in glavnem mestu Gaborone, ki spadata v Škofovsko konferenco Južne Afrike. Sprva so se lokalna plemena Bostvane upirala katoliškim misijonarjem. K temu so jih pozivali tudi protestantski misijonarji, ki so prispeli prvi. Leta 1889 so ozemlje zaupali oblatom Marije Brezmadežne. Nemški oblati so leta 1923 odprli navzočnost v južnem delu države, blizu glavnega mesta. Leta 1930 so misijonarji iz Mariannhilla v Južni Afriki odprli navzočnost v severnem delu države. Prav v to pokrajino prihajajo Don Boskovi sinovi. Leta 1959 je vse ozemlje Bocvane postalo apostolska prefektura, zaupana pasionistom. Misijonarji so se odlikovali z ustanavljanjem šol in klinik.

Trenutno prebivalstvo Bocvane šteje 2.693.546 ljudi. Kar 11,6% jih živi v prestolnici. Kar zadeva veroizpoved, je več kot 70 % prebivalstva Bocvane kristjanov, vendar je le okoli 5 % prebivalstva katoličanov.

Začetek prve salezijanske navzočnosti v Bostvani je zaupana vizitatoriji Marije Pomočnice Zambija-Malavi-Zimbabve-Namibija. Vizitator Michael Mbandama je nalogo, ki mu jo je zaupal vrhovni predstojnik, sprejel z navdušenjem in odločnostjo. V pogovoru z vrhovnim svetovalcem za misijone Alfredom Maravillo je takoj začel s potrebnimi pripravami in postopki. Trije salezijanski pionirji so prispeli v Bocvano le pet mesecev po tem, ko je vrhovni predstojnik uradno sprejel škofovo vabilo.

»Inšpektorialni svet vizitatorije načrtuje svoje naslednje srečanje v Bocvani 8. decembra 2023, ko se bo tudi srečal z vizitatorjem. To bo uradni datum začetka naše navzočnosti v Bocvani,« pojasnjuje predstojnik Michael Mbandama. »Veseli smo, da so odslej v vseh državah južne Afrike navzoči salezijanci,« še dodaja.

ANS

Morda vas zanima tudi