V korak z mladimi.

Salezijanci sotrudniki okrepljeni z dvema novima članoma

Jana in Rem sta izpovedala obljubo salezijanca sotrudnika

Salezijanci sotrudniki, tretja veja salezijanske družine, imenovani tudi salezijanci v svetu, so v slovenskem prostoru navzoči že od konca 19. stoletja, saj so bili prav oni prvi, ki so pripravili pot, da so leta 1901 prišli prvi redovniki salezijanci na Rakovnik.

Ob praznovanju 100 letnice ustanovitve salezijanske inšpektorije sv. Cirila in Metoda, 19. novembra 2022, so se sotrudniki iz slovenskih centrov zbrali na Rakovniku in to z razlogom: v svoje vrste so sprejeli dva nova člana.

V polni cerkvi Marije Pomočnice je potekalo molitveno bogoslužje z obljubami, ki ga je vodil inšpektor Marko Košnik. Inšpektorialna in pokrajinska koordinatorica salezijancev sotrudnikov Blažka Merkac je nova kandidata najprej pozdravila in predstavila.

Jana Hočevar prihaja s Kodeljevega v Ljubljani. S salezijansko karizmo je povezana že od majhnega, saj je v domači župniji najprej obiskovala oratorije kot udeleženka, po birmi in opravljeni šoli za animatorje pa je bila dve leti tudi sama animatorka. Veselje do dela z otroki in mladimi je nato prepletla z veseljem do kajakaštva in tako svoje animatorsko poslanstvo nadaljevala v nekoliko drugačnem okolju in družbi – v kajakškem klubu. Ko je pred štirimi leti, na romanju mladih v don Boskove kraje, prvič slišala za sotrudnike, je v tem opisu prepoznala to, kar je že živela. Skozi proces formacije za salezijansko sotrudnico je v sebi le še utrdila prepoznano poklicanost, da želi v življenju v različnih okoljih in družbah slediti salezijanski karizmi. Pri tem jo nagovarjata don Boskova spodbuda, naj mladi postanejo dobri kristjani in pošteni državljani ter zgled pred kratkim razglašenega svetnika, salezijanca brata in bolničarja Artimeja Zattija.

Rem Marič prihaja z Rakovnika v Ljubljani. Z don Boskom se je prvič srečal, ko se je kot osnovnošolec preselil v župnijo Rakovnik. Na lastni koži je izkusil, kako genialno je oblikovan preventivni sistem. Po spletu zanimivih dogodkov in srečanj ga je don Boskova karizma zaznamovala do te mere, da je postal animator, birmanski in oratorijski voditelj, kar ga je pripeljalo do odločitve, da postane salezijanec sotrudnik.

Kdo so salezijanski sotrudniki? To so ljudje, ki želijo živeti evangelij v skladu s salezijansko karizmo kot laiki. Njihov vzornik je don Bosko. Po njegovem zgledu nadaljujejo njegovo delo v družini, v župniji, na delovnem mestu, med prijatelji … Svoje poslanstvo uresničujejo v vsakdanjem življenju. Med drugim molijo za mlade, animirajo razne skupine, pomagajo pri delovanju salezijanskih ustanov in jih, če lahko, tudi finančno podpirajo.

Sledil je obred z izpovedjo obljub novih kandidatov. Javno sta izpovedala naslednjo obljubo:

Oče, molim te, ker si dober in vse ljubiš.
Zahvaljujem se ti,
ker si me ustvaril in odrešil,
me poklical v svojo Cerkev
in mi v njej dal spoznati don Boskovo apostolsko družino,
ki živi zate v služenju mladim in ljudskim slojem.
Ti si me pritegnil v svoji usmiljeni ljubezni,
jaz pa ti hočem vračati ljubezen z dobrimi deli.

Zato obljubljam,
da se bom trudil/a živeti Načrt apostolskega življenja
Združenja salezijancev sotrudnikov.

Hočem torej:
biti zvest/a Kristusov/a učenec/ka v katoliški Cerkvi,
delovati v tvojem kraljestvu,
posebno pri vzgoji in reševanju mladih,
poglabljati in živeti salezijanskega duha,
in sodelovati, v občestvu salezijanske družine,
pri apostolskih pobudah krajevne Cerkve.

Oče,
daj, da bom v moči tvojega Duha zvesto živel/a, kar obljubljam.
Marija Pomočnica, mati Cerkve,
naj me varuje in vodi v tej življenjski izbiri.
Amen.

Z izpovedjo obljub sta postala salezijanca sotrudnika in se uradno vključila v veliko salezijansko družino, kar sta tudi podpisala na Kristusovem oltarju. Kot salezijanca sotrudnika sta obljubila najprej zvestobo Jezusu Kristusu in da bosta k njemu vodila mlade, ki jih bosta srečevala. V občestvu z vso salezijansko družino in krajevno Cerkvijo sta v svetu na salezijanski način postala priče Božje ljubezni med mladimi.

Koordinatorica Blažka Merkac ju je sperjela v Združenje salezijancev sotrudnikov in sejima zahvalila za pogumen in pričevalski korak, ki sta ga storila: »Draga Jana in Rem! Božji ljubezni se zahvaljujem za vajin ‘da’. V imenu Cerkve in gospoda Angela Fernandeza, desetega don Boskovega naslednika in vrhovnega predstojnika salezijancev, ter v imenu Združenja salezijancev sotrudnikov vaju z veseljem sprejemam v salezijansko družino kot salezijanca sotrudnika. Sprejmita to potrdilo, ki sta ga pravkar podpisala, kot znamenje pripadnosti naši družini. S svojo obljubo sta sprejela Načrt apostolskega življenja, ‘knjigo življenja’. Predstavlja evangeljsko pot, ki jo je začrtal ustanovitelj sv. Janez Bosko, sveta Cerkev pa jo je z vrhovno oblastjo označila kot pristno pot svetosti. Sveti Duh naj vaju razsvetljuje in Marija Pomočnica naj vama pomaga in vaju vodi.«

Morda vas zanima tudi