V korak z mladimi.

Salezijanci sotrudniki, usmerjeni k sinodalnemu življenju v Cerkvi

Pokrajinski kongres Združenja salezijancev sotrudnikov srednje in vzhodne Evrope

Od 6. do 9. oktobra 2022 je na Madžarskem, natančneje v kraju Péliföldszentkereszt, potekal težko pričakovani kongres Združenja salezijancev sotrudnikov pokrajine srednja in vzhodna Evropa. Na kongresu smo se zbrali koordinatorji in predstavniki s Hrvaške, Slovaške, Slovenije, Madžarske, Poljske, Češke, Belorusije in Ukrajine, ki so del te pokrajine.

Kongres je potekal z več vsebinskimi tematikami:

Sinodalnost sotrudnikov v Cerkvi, ki ga je z nami podelil vrhovni delegat za sotrudnike, salezijanec Domenico Nguyen Duc Nam. Poudaril je pomen naše navzočnosti v Cerkvi (ne le znotraj salezijanskih struktur), bratstva in spremljanja mladih na njihovi poti.

Vodstvo in sinodalnost je predstavila s. Lucrecia Uribe Duque, FMA, vrhovna delegatka za sotrudnike. Opisala je oblike dobrih in slabih voditeljev v povezavi s Svetim pismom. Ko govorimo o sinodalnosti, je potrebno govoriti o vodenju, saj ni sinodalne poti, če ni voditeljev, ki spodbujajo občutek odgovornosti v skupnosti in spodbujajo tiste, ki so vključeni v formacijo, tako da spodbujajo njihovo rast. Hoditi skupaj ni vedno lahko, je pa vredno.

Kako živeti sinodalnost v Cerkvi, je predstavil vrhovni koordinator Združenja Antonio Boccia. Večkrat je poudaril, da se sotrudniki prepogosto zapiramo v salezijansko okolje, ko pa lahko toliko dobrega naredimo tudi drugje v Cerkvi. Poklicani smo, da svojo poklicanost živimo v svetu. Povabljeni smo, da stopimo iz svojih znanih okvirjev.

Po vsakem vsebinskem delu je sledil tudi pogovor in podelitev izkušenj.

Drugi del kongresa je bil namenjen poročilom posamezne inšpektorije. Vsaka država je predstavila izzive, s katerimi se sooča ter svoja močna področja. Videli smo, da se soočamo s podobnimi težavami in izzivi. Skupaj smo iskali rešitve.

Tretji del kongresa je bil duhovni. Vsako jutro smo imeli skupno sveto mašo, popoldne skupno molitev rožnega venca, zvečer pa adoracijo. Molili smo za mir v svetu, predvsem v Ukrajini, ter za blagoslov našega Združenja in celotne salezijanske družine.

Četrti del kongresa je bil namenjen izvolitvi novega vrhovnega svetovalca za našo pokrajino. To delo je do sedaj opravljal Stanislav Veselský s Slovaške. Na to mesto so izvolili Blažko Merkac iz Slovenije, ki bo tako v naslednjih šestih letih skrbela za animacijo in koordinacijo pokrajine. Pri tem ne bo sama, saj so na kongresu ustanovili tudi pokrajinski svet, ki ji bo pri tem pomagal.

V prihodnjih letih čaka Združenje kar nekaj pomembnih dogodkov. Čez dve leti bo svetovni kongres Združenja, 2026 pa bodo praznovali 150-letnico ustanovitve.

Don Bosko je za nas želel: »Posvečeni in laiki skupaj za rešitev ranljive mladine«. Pogum! Imamo sinodalni DNK.

BM, foto: Erzsébet Lengyel

Morda vas zanima tudi