V korak z mladimi.

Salezijanci v krilu

V okviru izredne vizitacije, ki jo opravlja v avstralsko-pacifiški salezijanski inšpektoriji, je pokrajinski svetovalec za salezijansko pokrajino vzhodna Azija-Oceanija, salezijanec Joseph Phuoc 17. oktobra 2022 prispel v Suvo na Fidžiju.

Joseph Phuoc je med nagovorom salezijanski skupnosti izpostavil pomen občestva z inšpektorijo in salezijansko družbo ter občestva z mladimi. Pokrajinski svetovalec je pozval skupnost k razmisleku o temi 28. vrhovnega zbora: »Kakšni salezijanci za današnje mlade?« in spregovoril o salezijanskem zakramentu navzočnosti, o skupnem delu z laiki in sodelavci v poslanstvu, o začetni in trajni formaciji. Obiskal je Don Boskov oratorij in mladinski center ter se srečal z mladimi. Ganjen je bil nad pogovorom z nekaterimi med njimi, ki so poudarili prisotnost salezijancev povsod, kjer so mladi.

Seveda se vsak, ki je pogledal naslovno fotografijo, sprašuje, kaj počnejo salezijanci v krilu. Oblačilo iz pravokotnika blaga različnih dolžin, od pod kolena do gležnjev, ovitega okoli bokov in zapetega v pasu, se tradicionalno imenuje »sulu«. Je kiltu podobno oblačilo, ki ga nosijo moški in ženske na Fidžiju od kolonizacije v devetnajstem stoletju.

Prve suluje so na Fidži prinesli misijonarji, ki so v devetnajstem stoletju prišli s Tonge. Sprva so jih nosili Fidžijci iz plemena iTaukei, da bi pokazali svojo spreobrnitev v krščanstvo.

Sulu je danes izraz fidžijske etnične identitete. Medtem ko je nošenje suluja za Fidžijce v določenih okoljih pogosto obvezno, ga včasih pripadniki drugih etničnih skupin niso nosili, danes pa ga nosijo vsi.

Ukrojeni suluji z žepi se običajno nosijo kot del fidžijskega moškega poslovnega in formalnega oblačila, s srajco in sandali ter neobvezno suknjičem in kravato v zahodnem slogu. V določenih primerih, kot je vstop v cerkev, je nošenje suluja znak spoštljivosti. Suluji so tudi del policijskih in vojaških uniform. Uradne uniforme segajo pod kolena in imajo značilen cikcak rob.

Morda vas zanima tudi