V korak z mladimi.

Salezijanci vztrajajo v Kartumu

»Preden bo tragični spopad, ki že 12 dni poteka v Sudanu, zlasti v prestolnici Kartum, postal le še novica v kronikah, se nam zdi primerno, da napišemo nekaj o tem spopadu in o dogajanju obvestimo vsaj nekatere izmed vas.« Tako se začne pismo, ki ga je salezijanska skupnost centra sv. Jožefa za poklicno usposabljanje v Kartumu poslala salezijanski agenciji ter predstavila pričevanje o trenutnem stanju na tem področju.

»V Sudanu imamo salezijanci tri navzočnosti že več kot trideset let. To so: Center sv. Jožefa za poklicno usposabljanje, ki se nahaja v industrijskem območju Kartuma z več kot 500 gojenci; župnija Sv. Jožefa, ki leži približno 27 kilometrov južno od Kartuma z več kot 6.000 verniki; Center Don Bosko za poklicno usposabljanje v El Obeidu, približno 500 kilometrov od Kartuma z kot 400 gojenci.

V soboto, 15. aprila, na delovni dan za Center za poklicno usposabljanje (CPU), so se v Kartumu na vsesplošno začudenje zaslišali streli in topniško obstreljevanje. CPU se nahaja približno pet kilometrov od mednarodnega letališča v Kartumu, približno štiri kilometre od predsedniške palače in približno tri kilometre od ene od baz paravojaških sil za hitro posredovanje (angl. Rapid Support Forces, RSF). Dijake in osebje Centra smo takoj poslali domov, čeprav so se nekateri lahko odpravili šele naslednji dan.

Spopad poteka med sudanskimi oboroženimi silami (angl. Sudanese Armed Forces, SAF), ki jih vodi sedanji predsednik Abdel Fattah al-Burhan, in silami za hitro posredovanje, ki jih vodi poveljnik Mohamed Hamdan Dagalo. Do nedavnega sta bila zaveznika. Oba sta sodelovala pri odstavitvi nekdanjega sudanskega predsednika Omarja al Baširja leta 2019 in imela pomembno vlogo pri vojaškem udaru leta 2021. Napetosti so se pojavile med pogajanji o vključitvi RSF v oborožene sile države v okviru načrtov civilne vlade za obnovo. Nastala je dilema, kdo bo v novi hierarhiji komu podrejen. Tako se je začel boj za prevlado, ki je dozorel v obsežno vojno med obema stranema. Dvanajst dni je že minilo od začetka spopadov. Kje in kdaj se bodo končali, ni jasno. Obe skupini sta dobro oboroženi in imata izkušene borce.

Zaradi spopadov so številni predeli Kartuma brez elektrike in vode. Trgovine in tržnice so zaprte, ulice pa zapuščene. Trpeči Sudanci molijo, da bi zdrava pamet prevladala nad obema sprtima stranema in da bi njihova dolgoletna težnja po trajnem miru ter varnosti spodbudila voditelje sprtih strani, da sedejo skupaj in se pogajajo o prekinitvi sovražnosti in izravnajo pot do trajnega miru v državi.

Salezijanski center sv. Jožefa, ki je (pre)blizu konfliktnega območja, trpi veliko bolj kot drugi dve salezijanski skupnosti. Sobratje smo kljub govoricam o streljanju in velikih eksplozijah ostali v zavodu. Če in ko bo situacija postala življenjsko nevarna, se bomo preselili v eno od drugih dveh salezijanskih skupnosti v Sudanu.

ANS; foto: Missioni Don Bosco

Morda vas zanima tudi