V korak z mladimi.

Salezijanec Metod Lampe je častni občan Cerknice

Ob občinskem prazniku Občine Cerknica, ki ga praznujejo 12. junija, je župan Marko Rupar v kulturnem domu podelili letošnja občinska priznanja. Naziv častni občan je pripadel salezijanskemu duhovniku Metodu Lampetu, Cerkničanu, ki je bil dolga leta župnik v Grahovem in je zaslužen, da je kraj dobil cerkev.

»Poleg skromnosti ga oblikujejo še dobrota, potrpežljivost, strpnost, vztrajnost, pridnost, ustrežljivost, radodarnost, prijaznost, vedrost, pokornost, pobožnost … Beseda, ki ga najbolj predstavi, je dobričina,« so častnega občana Metoda Lampeta opisali predlagatelji. Novo mašo je 12. junija 1970 obhajal v domači župniji, naslednje leto je šel za kaplana v Sevnico, nato še v Škofije.

Leta 1979 se je vrnil na Notranjsko, kjer je ostal 30 let in poskrbel, da se je Grahovem v tem času zgodilo marsikaj lepega. Njegovo življenjsko delo je bila gradnja cerkve v Grahovem. »Z zidanjem pa niso rasli le njeni zidovi, ampak tudi most med vaščani in cerkvijo, saj je večina vaščanov sodelovala pri gradnji in marsikdo je po več letih spet našel stik z njo,« so zapisali v obrazložitvi. »Na začetku je marsikdo dvomil v Metoda in v njegovo sposobnost sezidati cerkev, a mu je z odločnostjo, prizadevnostjo, vztrajnostjo in z božjo pomočjo ter duhovno podporo njegovih staršev uspelo zgraditi čudovito cerkev. Več let je nedeljo za nedeljo že navsezgodaj zjutraj odhajal maševat po slovenskih cerkvah in nabirat sredstva za gradnjo.«

Romanja so bila prošnja za pomoč za gradnjo cerkve, vzpostavitev župnišča v prvotno stanje in obnovitev še kakšne podružnice. Leta 1992 se je skupaj s farani veselil blagoslova temeljnega kamna za novo cerkev. Naslednje leto na tiho nedeljo je nadškof, msgr. Alojzij Šuštar posvetil zvonove in jih dal za glasnike veselih in žalostnih trenutkov. Poseben praznik pa je bil še 27. aprila 2000, ko je ljubljanski nadškof, zdaj kardinal msgr. Franc Rode posvetil cerkev in oltar v njej. »Romar Metod, kot so ga poimenovali ljudje iz slovenskih župnij, se je vedno zahvaljeval za darove, namenjene grahovski cerkvi. Darovalce je tudi vedno povabil v Grahovo. Mnogi so se odzvali in prišli na Notranjsko.«

Salezijanski predstojniki so mu dali možnost, da stori kaj dobrega tudi zamejskim Slovencem. Tako je bil leta 2009 poslan v Mačkovlje v Italijo, kjer je prav tako našel požrtvovalne in goreče ljudi, zavzete za vero, cerkev, župnijsko skupnost in za slovenski narod, ki so svojim duhovnikom v veliko pomoč. Nekaj časa je bil tudi v Dolini pri Trstu, nato pa je 1. avgusta 2019 odšel v salezijansko skupnost na Opčine kot duhovni pomočnik tamkajšnjemu župniku.

Vir: notranjskoprimorske.si; foto: Ljubo Vukelič

Morda vas zanima tudi