V korak z mladimi.

Salezijanska devetdnevnica k Brezmadežni

Odlomek iz don Boskovih Spominov nakazuje na pomemben in pomenljiv začetek salezijanskega poslanstva: »Na slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja (8. decembra 1841) sem se ob določeni uri pripravljal, da se oblečem za mašo. Klerik, odgovoren za zakristijo, Jožef Comotti, je v nekem kotu videl nekega fanta in ga povabil, naj mi streže pri maši. »Ne znam,« je odgovoril ves zgrožen.«

Na kupoli svetišča Marije Pomočnice v Valdoccu stoji lep kip Brezmadežne. Brezmadežna zunaj, Pomočnica pa znotraj. To sta dva naslova, s katerima je don Bosko hotel počastiti Božjo mater Marijo, saj sta oba naslova tesno povezana z njegovo karizmo in njegovim poslanstvom: rešitev mladih s celostno vzgojo.

Danes začenjamo devetdnevnico pred praznikom Brezmadežne, ki je v salezijanski tradiciji vedno imela velik pomen. Salezijanska postulatura je pod vodstvom postulatorja Pierluigija Cameronija pripravila letošnjo »salezijansko« obarvano devetdnevnico s predstavitvami in mislimi salezijanskih svetnikov in kandidatov, ki so se po don Boskovem zgledu radi zatekali k Brezmadežni Devici. Med njimi je tudi Božji služabnik Andrej Majcen.

Prevod in priredba v slovenskem jeziku je na voljo tukaj: Salezijanska-devetdnevnica-k-Brezmadezni-2023.pdf

 

Morda vas zanima tudi