V korak z mladimi.

Salezijanska koča Uskovnica – nekoč

Veliko milost in čudež za salezijance predstavlja naša Uskovnica in njena uskovniška koča, ki pod geslom »Učenci smo vsi enako« že vrsto let zbira in združuje mlade. Če kaj, smo prepričani, da je včasih tam pod Triglavom, daleč od mest in vsakdanjega direndaja, lažje srečati Gospoda. A danes je naša uskovniška koča potrebna prenove.

Koča nam takole pripoveduje svojo zgodbo: »V leto 1975 segajo moji prvi spomini. Takrat je Jože vrgel oko name in v meni uzrl prihodnost dela z mladimi. Srce mu je zažarelo. V meni je videl prostor za mlade, ki v pogovoru odkrivajo skrivnosti življenja in ustvarjajo načrte, ki nabirajo znanje in izkušnje za delo v dolini. Prostor za mlade, ki se učijo sobivanja in življenja. Koval je načrte za oblikovanje župnijskih sodelavcev.

Med mnogimi kočami je izbral mene, čeprav sem bila brez elektrike in vode, zasajena v reber preprostih pokljuških gozdov. Majhnost sirarske koče je nadomestila velika koča s kapelo. Odmaknjena, pa vendar ne osamljena, skromna, a vendar prostorna. Tako sem za več desetletij postala kraj srečevanja. Služila sem mladim, otrokom in družinam ter se darovala zanje. Streho so mi že v prvem letu okrasili z napisom: »Učenci smo vsi enako«. S tem so zaznamovali vsakogar, ki je prišel izkusit uskovniške tedne. Učenci smo vsi enako, nihče ni manj učenec in bolj učitelj kot drugi. Neznanci so si pod mojo streho postajali bratje in sestre, enaki v jedilnici, kopalnici, kapeli in debati. Gledala sem jih. Srce mi je žarelo.«

V prijetni hladni poletni noči leta 2018 pa se je na Uskovnici pripetila nesreča. Zagorelo je. A k sreči se lahko ponovno zbiramo v uskovniški koči stari in mladi. Predvsem zahvaljujoč pridnim rokam prostovoljcev in določenim »čudežnim posegom« koča dobiva staro novo podobo, ki gosti tista mlada srca, ki cele dneve in večere premišljuje o prihodnosti, ki se zabavajo, in to brez sodobnih tehnik in omame.

Dragi prijatelj, dragi uskovničar, pomagaj tudi ti!

Z nakazilom 35 € (ali več) na Fundacijo don Bosko (Rakovniška ulica 6, 1000 Ljubljana), TRR: SI56 0205 8026 2282 413, s pripisom namena USKOVNIŠKI KRIŽ prejmi unikaten križ narejen iz skodel nekdanje uskovniške strehe.

Hvala vsem in vsakomur posebej.