V korak z mladimi.

Pomagajmo salezijancem v Ukrajini

Iz Ukrajine se je preko pokrajinskega salezijanskega svetovalca za srednjo in severno Evropo Romana Jachimowicza, s katerim sta v stalnem kontaktu, oglasil salezijanski predstojnik Mykhaylo Chaban, vizitator grško-katoliške salezijanske vizitatorije.

»Razmere v Ukrajini so zelo tragične. Na žalost je Rusija začela vojno z Ukrajino, napadla je naše ljudi, hoče nam vzeti svobodo in demokracijo, našo državo si hoče ponovno podrediti. Prebivalci temu nasprotujejo, naša vojska, četudi ni dobro pripravljena, se poskuša boriti s sovražnikom. Veliko žrtev je med vojaki pa tudi med civilisti. Iz sveta pričakujemo takojšnje odločitve za zaustavitev napadalca.

Po vsej Ukrajini obstaja nevarnost bombnih napadov. Danes zelo trpi naša prestolnica Kijev ter območja, ki mejijo na Rusijo. Ljudje bežijo iz svojih domov. Salezijanci delujemo v različnih velikih mestih: Kijevu, Lvovu, Žitomerju, Dnepru. Z ljudmi bomo ostali do zadnjega. Moramo biti tisti, ki razočaranim ljudem dajemo upanje. V naših salezijanskih strukturah pripravljamo prostore za begunce, urejamo zaklonišča v primeru bombnih napadov.

Danes že čakamo na prve begunce, ki bodo prišli s salezijancem Olehom, ki je odšel na območja blizu ruske meje, kjer potekajo boji. Tvega svoje življenje, a je vseeno odšel na pomoč. Naš dom za otroke v Lvovu, kjer je v oskrbi 70 otrok, bo gostil otroke iz sirotišnic v vzhodni Ukrajini in iz družin v težavah. Pripravljamo prostore. Zagotoviti moramo tudi vso prehrano.

Dragi člani salezijanske družine, prosim vas predvsem za molitev za Ukrajino in za odprtost, če bodo prišli begunci v vašo državo. Zahvaljujem se vam za podporo in pomoč.«

Že včeraj so začeli s prošnjami za zbiranje nujnih sredstev za pomoč pri urejanju zavetišča v Lvovu. Za sirote in begunce nabavljajo hrano in druge stvari (vzmetnice, postelje, odeje). Poleg pomoči lastnim varovancem bodo skušali dati zavetišče še dvem državnim šolam v bližini, pa tudi z občine so prejeli prošnje za sprejem beguncev v naslednjih dneh. V tem trenutku se pripravljajo na pomoč kakim 300 ljudem.


Slovenski salezijanski inšpektor Marko Košnik poziva in vabi h takojšnji pomoči.

FUNDACIJA DON BOSKO: POMAGAJMO SALEZIJANSKIM CENTROM V UKRAJINI!

Salezijanska družba v teh dneh trpi z Ukrajino, kjer so naše redovne skupnosti in številne ustanove za revne in mlade. Naša povezanost z njimi je močna, kajti ko trpi ena skupnost naših sobratov in z njimi še veliko večje število mladih in revnih, z njimi čutimo vsi. Ne moremo si zatiskati oči, ampak želi biti aktivni del tistih, ki poziva k miru in pravi, h kateri v en glas kliče ves svet. Zato pozivam, da se pridružimo molitvi za mir v Ukrajini.  

V mislih smo z našimi sobrati, trpečimi in ranjenimi posamezniki v Ukrajini in tudi še z vsemi družinami, mladimi in otroki, ki se bežijo in se zatekajo v razne centre.

Spoštovani prijatelji in ljudje dobrega srca!

Klic po pomoči smo zaslišali tudi mi. Pozivamo in prosimo vas, da nam pomagate pri zbiranju sredstev za POMOČ IN PODPORO SALEZIJANSKIM CENTROM V UKRAJINI, KI SKRBIJO ZA VOJNE BEGUNCE. S FUNDACIJO DON BOSKO bomo preko salezijanskih struktur omogočili, da bodo prejete donacije dosegle te naše ustanove, ki sredstva v tem trenutku najbolj potrebujejo.

Združeni v molitvi, dobrodelnosti in željah po spravi in miru!

Marko Košnik, salezijanski inšpektor

Morda vas zanima tudi