V korak z mladimi.

»Salezijanski med« mlade približuje naravi

Salezijanski mladinski center v Českih Budějovicah je s projektom »Salezijanski med« odprl novo poglavje, hkrati pa razširil in poglobil svoj vzgojni vpliv.

Projekt »Salezijanski med« temelji na ideji trenutnega vodje SMC, salezijanca Ondřeja Trojeka in izvira iz leta 2013. »Zamisel se mi je utrnila med neko konferenco, na kateri sem sodeloval. Priznati moram, da so bili soudeleženci bolj navdušeni nad to zamislijo kot sam. Zamisel je počasi dozorevala v moji glavi in čakal sem pravi trenutek na prave ljudi.«

Letošnje leto je bilo za čebelarje eno najslabših in najtežjih v zadnjih dveh desetletjih. Toda že od začeta naše Družbe nam zgodovina salezijancev pove, da noben začetek ni lahek. Tako smo 8. decembra začeli s prodajo prvih kozarcev salezijanskega medu, ki je pristen in visoko kakovosten.

Osnovni namen projekta je bil seveda zagotovitev ekonomske vzdržnosti salezijanskega mladinskega centra v Českih Budějovicah, kar mu omogoča nadaljevanje in širitev poslanstva z mladimi s širšega področja. Pa ne samo to. Pobuda je namenjena tudi mladim, da jih približamo naravi.

Zahvaljujoč Občini České Budějovice smo v centru lahko nabavili le ne osnovno čebelarsko opremo, temveč tudi opremo za otroke, ki tako lahko od blizu obiščejo panje in spremljajo čebelarsko delo. Za mnoge je to prvo srečanje s čebelarstvom in življenjem čebel. »Ko smo opazovali njihove iskreče oči ob panjih, kjer so imeli priložnost opazovati čebele delavke, trote in matico, smo se prepričali, da smo ubrali pravo pot,« še dodaja gospod Trojek.

V projektu »Salezijanski med« sodeluje na desetine navdušencev: zaposleni v SMC-ju, člani lokalnega združenja salezijancev sotrudnikov, prijatelji in dobrotniki ustanove. »Dejstvo, da nas ta zgodba o medu povezuje in bogati, je najlepši vidik celotne čebelarske izkušnje. Ne pozabimo, da so ključni dejavniki otroci in mladi, ki lahko vsaj za kratek čas postanejo čebelarji in od blizu spoznajo čebele in čebelarjenje«, zaključi Trojek.

Ko je don Bosko začel z oratorijem, so bili mnogi njegovi sodelavci prepričani, da so njegove ideje in delo norost. Mogoče se salezijanski mladinski center v Českih Budějovicah nahaja v podobnem položaju. A voditelji pobude trdno verjamejo, da začenjajo nekaj novega in da bo čez nekaj let »salezijanski med« eden izmed priljubljenih na Češkem, mogoče celo v Valdoccu, zibelki salezijanske karizme.

www.salesianskymed.cz; povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi