V korak z mladimi.

Salezijanski odgovor na vojno in begunsko dramo

Drugo izredno pismo vrhovnega predstojnika salezijanski družini ob vojni v Ukrajini

»V teh dneh nedvomno vsi trpimo zaradi trpljenja milijonov ljudi. Podobe trpljenja in smrti so obkrožile svet.« Vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime, skupaj z vrhovno materjo FMA Chiaro Cazzuola in svetovnim koordinatorjem salezijancev sotrudnikov Antonimo Boccio, deli bolečino z vsemi, ki tako ali drugače doživljamo vojno v Ukrajini.

Salezijanska solidarnost se v tolikšnem trpljenju ne konča s tem pismom, pravi vrhovni predstojnik in poudarja, da »smo z vami in na razpolago za karkoli«.

Vrhovni predstojnik se s tem pismo globoko zahvaljuje državam, ki z ljubeznijo in čutenjem sprejemajo begunce ter jih gostijo celo na svojih domovih, prizadevno in požrtvovalno delujejo v dobrobit vseh trpečih v tej vojni. Zaveda se, da je v svetu še mnogo konfliktov, ki »imajo isti učinek: opustošenje, prisilno preseljevanje, begunstvo in številne smrti.«

Vrhovni predstojnik svoje sporočilo zaključuje z zahvalo mnogim ustanovam, združenjem, organizacijam in posameznikom v salezijanski družini, ki na kakršen koli način pomagajo pri blaženju posledic te in drugih vojn in konfliktov.

Nato vrhovni predstojnik našteva nekatere organizacije in pobude, ki so kar se da obsežno zastavile svoje moči za podporo ukrajinskemu ljudstvu doma in po svetu. Zaveda se, da je še mnogo drugih, ki prav tako pomagajo z molitvijo in solidarnostjo.

 • Salezijanci ukrajinske salezijanske vizitatorije v svojih centrih spremljajo razseljene ter pošiljajo hrano in zdravila v vzhodni del države, ne brez nevarnosti. Najbolj trpijo številni starejši in bolni, ki ne morejo nikamor. Sobratje se s sodelovanjem številnih laikov in prijateljev po svojih najboljših močeh trudijo zadovoljevati najnujnejše potrebe: hrana, zaščita pred mrazom, človeška in duhovna podpora.
 • Štiri salezijanske inšpektorije na Poljskem so svoje ustanove odprle tisočem beguncev. Večinoma to so matere z otroki. Salezijanec Krzysztof Grzendzinski, inšpektorialni ekonom v Varšavi s sodelavci usklajuje pomoč, ki prihaja od vsepovsod, in zagotavlja njeno učinkovito razdelitev.
 • Salezijanec Daniel Antuniez s Salezijanske misijonske prokure »Missioni Don Bosco« v Turinu je obiskal Poljsko in Ukrajino ter v pogovoru s salezijanskimi predstojniki uskladil ter zagotovil takojšnjo in prihodnjo pomoč.
 • Salezijanska misijonska prokura iz Madrida »Misiones Salesianas« ob takojšnji začetni pomoči množično spodbuja španske državljane k solidarnosti prek radijskih postaj, sporočil za javnost in kampanjo zbiranja sredstev za ukrajinske begunce.
 • Vrhovni ekonom salezijanec brat Jean Paul Muller in odgovorni za izredno pomoč v salezijanski družbi, salezijanec George Menamparampil sta obiskala Poljsko za uskladitev takojšnje pomoči in dolgoročnega načrtovanja pomoči.
 • Združenje salezijancev sotrudnikov pomaga z zbiranjem finančnih sredstev in molitveno akcijo. Ob tem so obsodbo vojne jasno izrazili z izjavo v različnih medijih in z osebnim pismom, ki so ga poslali ruskemu veleposlaniku v Rimu.
 • Združenje salezijanskih dam (dejavno predvsem v Južni Ameriki) izvaja različne pobude kot odgovor na poziv vrhovnega predstojnika v prvem pismu ob vojni v Ukrajini.
 • Italijanska salezijanska inšpektorija v Benetkah pošilja veliko pomoči salezijanskim skupnostim v mesto Bacău (Romunija) in v Kišinjev (Moldavija), kjer je že nastanjenih 200 ukrajinskih beguncev. Prav tako pošilja pomoč na Poljsko in v svojih ustanovah sprejema begunce.
 • Velika večina salezijanskih inšpektorij po vsem svetu v svojih deželah spodbuja k finančni pomoči, ki se zbirajo na salezijanskem sedežu v Rimu ali nakazujejo neposredno ukrajinski salezijanski vizitatoriji.
 • Švicarska salezijanska misijonska prokura »Don Bosco Jugendhilfe Weltweit« je izdatno pomagala salezijanskim naporom v Ukrajini, na Poljskem in Slovaškem, kjer spremljajo oz. sprejemajo begunce.
 • Nemška salezijanska inšpektorija je pripravila prostor za sprejem beguncev v več salezijanskih hišah po vsej Nemčiji.
 • Posebej velja omeniti pomoč nekaterih salezijanskih inšpektorij izven Evrope, kot so Brazilija Campo Grande, Hong Kong in Tajska ter afriški inšpektoriji Nigerija in severnozahodna Afrika.
 • Salezijanski misijonski urad v Seulu v Južni Koreji je poslal neposredno pomoč poljski salezijanski inšpektoriji v Krakovu in ukrajinski vizitatoriji. Hčere Marije Pomočnice iz Koreje pomagajo preko generalne hiše sester FMA v Rimu. Različne skupine salezijanske družine v Koreji v postnem času zbirajo finančno pomoč za žrtve vojne in begunce.
 • V Veliki Britaniji se je salezijanec ukrajinskega rodu Eugene Nebesniak srečal s članom britanske parlamentarne komisije. Srečanje je bilo namenjeno spodbudi britanskim oblastem, naj dajo prednost pripravam na sprejem beguncev iz Ukrajine. V salezijanski šoli v Londonu so za ukrajinske in ruske družine pripravili skupno liturgijo za mir.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi