V korak z mladimi.

Salezijansko bogastvo Vietnama

Inšpektor Košnik v vietnamskih krajih Andreja Majcna in sedanjega salezijanskega poslanstva v tej azijski deželi

Salezijance slovenske in vietnamske salezijanske inšpektorije bo don Bosku in karizmi najbolj konkretno povezuje Božji služabnik Andrej Majcen (1904-1999), ki je kot salezijanski misijonar deloval na Kitajskem, v Hong Kongu, na Tajvanu in osnoval temelje salezijanskega poslanstva v Vietnamu.

Po vrnitvi v Slovenijo je ohranjal tesne stike z vietnamskimi salezijanci in nekdanjimi gojenci. Ti stiki so se ohranili in se na novo poglobili v postopku njegovega priznanja za svetništvo, ki sedaj že poteka na ravni Vatikana.

Tudi zato se je sedanji inšpektor Marko Košnik odločil, da obišče salezijanski Vietnam. Obisk z dvojnim namenom je trajal od 19. do 30. marca 2023. Inšpektor Košnik, ki ga je spremljal delegat za družbeno obveščanje Marko Suhoveršnik, je želel najprej spoznati kraje, kjer je danes tako rodovitno salezijansko drevo zasadil Božji služabnik Andrej Majcen ter s tem poživiti njegovega duha in moč njegove priprošnje, ob tem pa je želel poglobiti sedanje salezijanske vezi med inšpektorijama, saj so med drugim tudi iz Vietnama prišli mladi salezijanski misijonarji v Slovenijo.

V prvem delu obiska sta spoznala izvirne kraje, kjer je Majcen osnoval salezijanske skupnosti in zagnal salezijansko poslanstvo. Obisk krajev, kjer danes zaradi zgodovinsko-političnih razmer v Vietnamu ni več sledu o salezijanskem delu, je skrbno pripravil nekdanji Majcnov gojenec ter nekdanji salezijanski inšpektor Janez Krstnik Nguyen Van Them, obiskom pa se je pridružil tudi gospod Van Vong, ki ga je Andrej Majcen kot siroto pripeljal iz severnega v južni Vietnam.

V največjem vietnamskem mestu Ho Chi Minh so si tako ogledali Thu Duc, kjer sedaj stoji šola za vzgojo političnih kadrov vietnamske komunistične partije ter Go Vap, kjer je tehnična univerza z več kot 10.000 študenti. V spominski sobi so presenetljivo lepo predstavljeni njeni zgodovinski začetki z Don Boskovim zavodom, ki ga je ustanovil prav Andrej Majcen. Na mestu nekdanjega noviciata Tam Hai pa danes stoji velika avtomobilska tovarna. Pot jih je nadalje vodila na sever preko podeželskega kraja Tram Hanh blizu današnjega Da Lata, kjer je Majcen našel mesto za sirote s severa, kasneje pa je bil tu noviciat, vse do glavnega mesta Hanoj. Andrej Majcen je namreč prav tu s prevzemom sirotišnice sv. Terezije začel salezijansko poslanstvo v Vietnamu.

Inšpektor Marko Košnik je ob krajih prvih vietnamskih salezijanskih navzočnosti spoznaval tudi sedanje salezijansko poslanstvo. Ogledal si je salezijanski teologat v Ho Chi Minhu ter skupnost Ben Cat. V Da Latu je kratko pozdravil mlade vietnamske salezijance, ki tam študirajo filozofijo ter bližnjo salezijansko hišo za srečanja v K’Longu, kjer je pozdravil salezijanske ravnatelje, zbrane na študijskem srečanju. V salezijanski skupnosti Van Phuc v Hanoju ga je pričakal ravnatelj Quoc Tuan Thran, ki je tudi inšpektorialni delegat za delegaturo Severni Vietnam. Salezijanec prihaja iz zadnje generacije, ko jih je kot novince uvajal v salezijansko življenje Božji služabnik Andrej Majcen.

V drugi polovici pa sta v spremstvu vietnamskega inšpektorjevega vikarja Kima Khanaha Nguyena ter sobrata Frančiška Kya obiskala nekatere pomenljive salezijanske skupnosti. V kraju Duc Huy salezijanci vodijo župnijo in dijaški dom ter sodelujejo v lokalni šoli. Ker od tod prihajata tudi vietnamska salezijanska misijonarja v Sloveniji, Jožef in Vinko, so obiskali in pozdravili tudi njune družine. Nadalje so obiskali formacijski skupnosti prednoviciata in noviciata. V Ba Thonu je inšpektor Košnik novincem iz Vietnama in Samoe predstavil slovensko salezijansko inšpektorijo ter opisal lastno izkušnjo noviciata. V Cau Bongu, kjer se mladi dve leti pripravljajo na vstop v salezijanski noviciat, pa je med drugim poudaril pomembnost lastne in salezijanske identitete in spomina ter se navezal na Božjega služabnika Andreja Majcna, ki je del salezijanske identitete in spomina inšpektorije in salezijanske družbe. Salezijanci v Socialistični republiki Vietnam kljub trenutnemu političnemu sistemu vodijo štiri poklicne šole, ki jih država sicer ne podpira, a jih potrebuje. Salezijanca iz Slovenije sta si ob zaključku obiska ogledala največjo salezijansko poklicno šolo v kraju Phuoc Loc.

V času obiska je bilo veliko priložnosti za srečevanja, izmenjave informacij in pogovorov z vietnamskimi salezijanci v različnih službah, od inšpektorja do delegatov in drugih odgovornih na posameznih področjih.

Ves čas bivanja v Vietnamu sta bila deležna izrednega gostoljubja inšpektorialne hiše in sobratov, s katerimi sta se srečevala. Najstarejši so obujali spomine in potrjevali svetost Andreja Majcna ter se zahvaljevali, da ga je Slovenija poslala v Vietnam, mlajši sobratje pa so izražali veselje nad obiskom, saj je inšpektor Marko Košnik eden redkih inšpektorjev, ki je obiskal domovino nad 100 salezijanskih misijonarjev, ki danes bogatijo mnoge inšpektorije salezijanske družbe.

Morda vas zanima tudi