V korak z mladimi.

Salezijansko veselje ob odprtju meje

Po dvajsetih letih sta Etiopija in Eritreja odprli mejo

Pred kratkim sta Etiopija in Eritreja obeležili ponovno odprtje dveh ključnih mejnih prehodov na meji med državama. Zaradi vojne in medsebojnih napetosti je bila meja zaprta 20 let. Na stotine ljudi iz obeh držav se je srečalo, se objemalo in nekateri so jokali. Voditelja obeh držav sta se srečala ob slavju ponovnega odprtja. Tudi salezijanci iz Eritreje so 15. septembra ponovno lahko svobodno obiskali bližnjo salezijansko ustanovo v mestu Mekelle v Etiopiji.

Srečanje je bilo zelo čustveno. Goste iz Eritreje so z veseljem sprejeli in pozdravili etiopski inšpektor Estifanos Gebremeskel, salezijanski brat Cezar Bullo in drugi sobratje skupnosti. Iz Eritreje so prišli dva salezijanca z večnimi zaobljubami, trije duhovniki ter salezijanec Petros Abraha, ki je bil v teh razmerah odgovoren za salezijansko delegaturo v Eritreji.

»Za nas to pomeni vrnitev domov. Zelo smo ganjeni, ko ponovno vidimo kraje, ki so za nas velikega pomena,« je ob tem trenutku dejal abba Petros.

Salezijanci so še do pred nekaj let v obeh državah sestavljali eno salezijansko inšpektorijo Etiopija-Eritreja, a so prav politične napetosti botrovale odločitvi, da je Etiopija ostala sama, skupnosti v Eritreji pa so prešle pod neposredno skrb vrhovnega predstojnika.

Čeprav je še prezgodaj za napovedovanje prihodnjih korakov, je politična otoplitev povzročila val veselja in radosti med prebivalstvom ter med salezijanci obeh držav. Ponovno odprtje meje je sovpadlo s praznovanjem etiopskega novega leta, kar je še povečalo praznično ozračje.

Že »Dogovor o miru in prijateljstvu« med Etiopijo in Eritrejo, podpisan 9. julija, je navdušil državljane obeh držav. »Po ponovni vzpostavitvi telefonskih povezav med obema državama Etiopijci množično kličejo naključne številke v Eritreji, samo da bi lahko tudi tako praznovali ponovno povezanost med državama,« je dejal abba Petros.

»To so trenutki zgodovinskih sprememb, položaj se izboljšuje, zato sem optimističen. Mislim, da bo odprtje mej med državama prineslo nove izzive, tako na verskem kot družbenem področju. Podpis sporazuma je bilo kot podrtje zidu. Predstavlja most ljubezni med dvema državama z enim samim narodom, ki se lahko zdaj srečata,« je še dodal salezijanec Petros.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi