V korak z mladimi.

Sanje o prihodnosti salezijanskega Nepala

Vrhovni svetovalec za misijone v vodstvu salezijanske družbe Alfred Maravilla je od 1. do 5. novembra 2022 obiskal Nepal in tamkajšnje salezijanske skupnosti.

Trenutna nepalska ustava vsakemu državljanu zagotavlja »pravico do izpovedovanja, prakticiranja in ohranjanja svoje vere, kot jim je bila izročena od davnih časov«. Čeprav Nepal ni več uradno hinduistična država, kristjane v Nepalu preganjajo predvsem radikalne hinduistične skupine, ki želijo, da se država vrne k hinduizmu. Krščanski spreobrnjenci iz hinduizma se soočajo z velikim pritiskom svojih družin in skupnosti. Alfred Maravilla je lahko spoznal nekaj teh katoliških družin.

Maja 2006 je bil Nepal razglašen za laično državo, čeprav je prozelitizem še vedno nezakonit. Kljub zmanjšanju nasilja je vsakdanje življenje kristjanov, zlasti spreobrnjencev iz hinduizma, še vedno težavno.

Katoliški misijonarji so v Nepal prišli v 18. stoletju. Od leta 1810 do 1950 v državo niso smeli vstopiti. Ponovni katoliški misijon je bil ustanovljen leta 1983 na ozemlju, ki je nekoč pripadalo škofiji Patna v Indiji in je bilo zaupan jezuitom. Leta 2007 je bil povzdignjen v apostolski vikariat.

V okviru obiska je Alfred Maravilla obiskal vseh osem salezijanskih navzočnosti v Nepalu in dve skupnosti hčera Marije Pomočnice. S sobrati salezijanci se je srečal na dveh srečanjih v Biratnagarju in Katmanduju, na katerih so analizirali izzive, priložnosti in nadaljnje korake za razvoj salezijanske navzočnosti v Nepalu. Obiska sta se udeležila tudi Joseph Pauria, inšpektor indijske salezijanske inšpektorije Kolkata in inšpektorialni ekonom inšpektorije, v katero spadajo salezijanske skupnosti v Nepalu.

Prvi salezijanci so po želji takratnega vrhovnega predstojnika Vecchija pred natanko tridesetimi leti odprli navzočnost v Dharanu. Obisk Alfreda Maraville je bil zato priložnost, da sanjajo o prihodnosti salezijanskega Nepala.

ANS

Morda vas zanima tudi