V korak z mladimi.

SDM z udeležbo več držav kot kdaj koli prej

Štiri leta po zadnjem Svetovnem srečanju mladih v Panami leta 2019 in po obdobju pandemije se je 38. SDM končno začel 1. avgusta 2023 v Lizboni. To je prva mednarodna prireditev po Covidu-19, prvič poteka na Portugalskem in je četrta, na kateri je navzoč papež Frančišek. Toda to je le nekaj od mnogih zanimivih številk tega SMD, ki so jih organizatorji predstavili novinarjem na tiskovni konferenci.

Dejansko je Svetovni dan mladih v Lizboni 2023 najprej in predvsem Svetovni dan mladih z največjim številom sodelujočih držav doslej: prijavljeni so romarji z vsega sveta, z izjemo Maldivov. Skoraj »popoln« dogodek, ki še pušča prostor za izboljšave, a že jasno pove, koliko je z leti in z nasledstvom papežev dogodek resnično postal termin, ki lahko pritegne mlade z vsega sveta.

Uradno prijavljenih je več kot 354.000 romarjev. Številka bo tekom tedna precej narasla, kot so že pokazale izkušnje preteklih svetovnih dnevov mladih. Prehod prvih mladih romarjev po portugalskih škofijah in nazadnje v Lizbono še vedno privablja nove mlade na osrednja dogodka prihodnjo soboto (vigilijo) in nedeljo (skupno sveto mašo).

Na seznamu držav z največjim številom članov prevladuje Španija, iz katere je zaradi svoje geografske bližine prišlo prek 77 tisoč mladih; sledi Italija (skoraj 60 tisoč); država gostiteljica je na tretjem mestu z več kot 43.000 mladimi Portugalci ter Francija (42 tisoč) in ZDA (19 tisoč).

Podobne številke nujno zahtevajo tudi vključitev številnih mladih prostovoljcev: kar 25.000 je prijavljenih, ki tedne in dneve delajo, da bi služili drugim mladim z vsega sveta. In če so očitno mladi Portugalci v tej vlogi tisti v prvi vrsti, ne manjka mednarodnih prostovoljcev, predvsem iz Španije, Francije, Brazilije in Kolumbije.

Skupine romarjev vodi ogromno število duhovnikov, škofijskih ali redovnih. Ne manjkajo voditelji številnih vpletenih škofij. Zato je poleg rimskega škofa v Lizboni tudi veliko rdečih in vijoličastih klobukov: 688 škofov bo poromalo na Svetovni dan mladih 2023, od tega 30 kardinalov – in tu ne štejemo že imenovanih prihodnjih kardinalov, kot npr. vrhovnega predstojnika, ki je že več dni sredi svojih mladih iz Salezijanske mladine in bo konec septembra postal kardinal. Na seznamu držav z največjim številom škofov izstopa Italija s približno šestino vseh (109), sledijo ji Španija (70), Francija (65), ZDA (61) in Portugalska (36).

Ne smemo pozabiti, da se je mobilizirala vsa Lizbona, da bi sprejela to poplavo mladih, in dala na voljo 1.626 javnih prostorov za gostoljubje, zmogljivost v strukturah, ki je enaka skoraj 300.000 ljudem, kot tudi 8.831 družin, ki so sprejele več kot 28 tisoč romarjev. Od namestitve do hrane je bila vzpostavljena mreža, ki vključuje 1.800 obratov in daje na voljo več kot 2,7 milijona obrokov v različnih delih dneva.

Če je več kot 5000 novinarjev in medijskih operaterjev prišlo pripovedovati o tem velikem srečanju Cerkve in mladih, pomeni, da je poleg osrednjih dogodkov s papežem še nekaj drugega. Svetovni dan mladih pravzaprav animira neskončno število drugih dogodkov, kot so tisti, ki jih gostijo v okviru Festivala mladih: več kot 600 dogodkov, v 90 različnih prostorih z več kot 2500 udeleženimi umetniki.

Nazadnje še opomba o trajnosti: tiste, ki jih skrbi vpliv takšnega dogodka na okolje, je treba opozoriti, da je bilo v skladu z duhom skrbi za skupni dom, ki ga spodbuja papež in podpira na tisoče mladih romarjev v Lizboni, zasajenih 17.980 dreves, ki so posvečena Svetovnemu dan mladih 2023.

ANS

Morda vas zanima tudi