V korak z mladimi.

Sestra Ana Kaworek je častitljiva

Bila je soustanoviteljica in prva vrhovna predstojnica sester sv. Mihaela Nadangela

Sveti oče Frančišek je 15. januarja 2019 sprejel v avdienco kardinala Angela Becciuja, prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov. Kongregacijo je pooblastil za izdajo dekreta o herojskih krepostih Božje služabnice Ane Kaworek, soustanoviteljice in prve vrhovne predstojnice sester sv. Mihaela Nadangela. Rodila se je 18. junija 1872 v kraju Biedrzychowice na Poljskem, umrla pa v kraju Miejsce Piastowe 30. decembra 1936.

Že v prvih letih šole je v srcu male Ane vzklilo seme redovnega poklica. Čeprav je poznala razne ženske redovne ustanove, dolgo ni sprejela nobene odločitve o svoji prihodnosti. Šele pri 22 letih, ko je slišala govoriti o redovni družbi, ki se je rodila po delu blaženega Bronislava Markiwicza, ki je bil tedaj salezijanec, je odgovorila na Božji klic.

25. februarja 1894 je prišla v Miejsce Piastowe, kjer se je predstavila bodočemu blaženemu, a je bila precej zmedena, saj ni bilo njegovo poslanstvo nič kaj podobno samostanskemu življenju. Po osmih mesecih je Markiewicza prosila za dovoljene, da je obiskala domačo hišo in se podala na romanje v svetišče na goro sv. Ane.

Vrnila se je okrepljena v poklicu in se navdušeno posvetila strežbi najbolj potrebnim. Po 34 letih preizkušenj in herojskega vztrajanja je Božja služabnica 21. avgusta 1928, skupaj z drugimi prvimi sestrami, doživela veselje uradne potrditve njene Družbe. Takoj so jo izvolili za vrhovno predstojnico. Umrla je v duhu svetosti 30. oktobra 1936 v Miejscah Piastowih.

Sestre mihelite, podobno kot miheliti, se na poseben način posvečajo vzgoji otrok in mladih po duhovnosti svetega Janeza Boska, katerega duhovni sin je bil blaženi Bronislav Markiewicz. Zavetnik družbe je sveti nadangel Mihael.

Mihelitsko duhovnost označujeta dve gesli: »Kdo je kakor Bog« (Mi-kha-el) ter »Delo in zmernost«. Gre za združitev kontemplativne drže do Boga in pastoralne ljubezni do ljudi, kar dela njihov poklic vedno aktualen.

Leta 2009 je Družba sester sv. Mihaela Nadangela postala 26. skupina v Salezijanski družini.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi