V korak z mladimi.

Sestre FMA v Indiji že 100 let

V soboto, 3. septembra 2022, so v kolegiju Auxilium v Katpadi v Velloreju pripravili slovesno zahvalno sveto mašo ob stoletnici prisotnosti hčera Marije Pomočnice v Indiji. Vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime je daroval sveto evharistijo, somaševali so še pokrajinski svetovalec za salezijansko pokrajino južna Azija Biju Michael, salezijanski inšpektorji iz Chennaija, Trichyja in Hyderabada in več sto duhovnikov.

Zahvalnega praznovanja za 100 let delovanja FMA v Indiji so se udeležili vrhovna mati FMA Chiara Cazzuola s svetovalkami s. Runito Borja (mladinska pastorala), s. Ruth del Pilar Mora (misijoni) in s. Celine Jacob (svetovalka) ter vse sedanje in nekdanje predstojnice inšpektorij FMA v Indiji skupaj s skoraj osemsto sestrami salezijankami iz različnih inšpektorij ter več sto univerzitetnimi študenti in člani salezijanske družine.

V uvodu v mašo so se z naklonjenostjo in hvaležnostjo spomnili šestih misijonskih pionirk FMA, ki so leta 1922 prispele v Tanjore v Indiji ter se zahvalili za njihovo neutrudno delo pri ustanavljanju misijonov FMA na indijskih tleh. V znamenje zahvale Gospodu za njegovo spremstvo v tem stoletju apostolata in služenja so FMA in nekateri člani salezijanske družine na oltar prinesli 100 sveč.

Vrhovni predstojnik salezijancev je ob pogledu na vse navzoče pripomnil, da sta sveti Janez Bosko in mati Marija Mazzarello v nebesih zagotovo vesela, ko vidita zbrane svoje duhovne otroke in vso salezijansko družino. Na ta dan velikega veselja je vrhovni predstojnik povabil navzoče, naj praznujejo vero, ki jih je vodila do današnjega dne, in se zahvalijo Gospodu za zgodovino odrešenja, ki je v zadnjih sto letih spremenila življenja številnih mladih z roba družbe.

V homiliji je vrhovni predstojnik spomnil na tri točke. Skromno okolje v Morneseju priča o tem, da je bila Božja roka tista, ki je vodila poslanstvo FMA v zadnjih 100 letih v Indiji in 150 letih v svetu. Zahvalil se je Svetemu Duhu, ki je vodil šest sester misijonark FMA, da so delile vero in Božjo ljubezen z najbolj potrebnimi na indijskih tleh. Na koncu je vse povabil, naj gledajo v prihodnost z isto vero, ki je vodila Inštitut FMA zadnjih 150 let, in poudaril, da moramo vedno ostati zvesti najrevnejšim med revnimi, kot to zahteva salezijanska karizmatična identiteta.

Ob koncu je navedel svetega Janeza Boska in dejal: »Dragi mladi, moja edina želja je, da bi vas videl srečne zdaj in v večnosti.« Čestital je stotinam deklet, ki so z veliko pozornostjo spremljale sveto mašo, in jih pozval, naj ostanejo srečne v zvestobi Bogu.

ANS

Morda vas zanima tudi