V korak z mladimi.

»Skrbite za čistost srca«

V Veržeju se je končal 25. inšpektorialni zbor slovenske salezijanske inšpektorije

cof_soft

25. inšpektorialni zbor je potekal od 31. marca do 4. aprila v Veržeju pod naslovom »Kakšni salezijanci za mlade danes?« Na njem je sodelovalo inšpektorialno vodstvo, ravnatelji in delegati salezijanskih skupnosti iz Slovenije, Srbije, Črne gore in zamejstva ter delegati, izvoljeni na inšpektorialni listi. Srečanja pa so se deloma udeležili tudi predstavniki mladih, naših sodelavcev ter mlada sobrata v formaciji.

Nedeljski večer je bil namenjen konstituiranju zbora, ki so ga zborovalci zaključili z adoracijo in priprošnjo Svetemu Duhu za vodstvo pri razločevanju salezijanskega poslanstva slovenske inšpektorije.

Naslednji dan so zborovalci prisluhnili obširnemu poročilu o stanju inšpektorije, ki ga je podal inšpektor Marko Košnik, ki je nadalje tudi odgovarjal na vprašanja zborovalcev. Popoldne so se zboru priključili predstavniki mladih v obravnavi prvega tematskega jedra »Prednostna področja poslanstva za mlade«. Mladi so predstavili svoje poglede in mnenje o salezijancih in salezijanskem delu na zelo neposreden način, kar je bilo zelo koristno za salezijance same pri ocenjevanju svojega pričevanja in poslanstva.

Na inšpektorialnem zboru je s predstavitvijo situacije mladih danes dr. Andrej Naterer s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru zborovalcem in mladim odstrl laiški pogled na tematiko mladih danes.

Naslednji dan so se mladi, ki so dejavno sodelovali s salezijanci v skupinah, poslovili, zborovalci pa so se z uvodnim predavanjem dr. Tomaža Erzarja o moškosti, spolnosti in zlorabah posvetili drugemu tematskemu jedru »Profil salezijanca danes«. Dr. Erzar je predstavil moško in žensko plat odraščanja ter mogoče deviacije, ki lahko pripeljejo do težav v urejenem življenju in nasilja. Salezijancem je priporočil: »Bodite očetje, kar pomeni, da skrbite eden za drugega, ste si naklonjeni, imate jasen cilj in vizijo, skrbite za čistost srca in znate poskrbeti tudi zase.«

Četrti dan je bil namenjen tematskemu jedru »Delitev poslanstva med salezijanci in laiki«. Tudi tokrat so dejavno sodelovali predstavniki zaposlenih, sotrudnikov in prostovoljnih sodelavcev, ki so predstavili svoje izkušnje sodelovanja s salezijanci, tako v pozitivnih kot negativnih vidikih.

V večernem času so zborovalci opravili tudi volitve delegata in njegovega namestnika za 28. vrhovni zbor salezijanske družbe, ki bo prihodnje leto potekal v Turinu. Delegat slovenske inšpektorije je postal dr. Bogdan Kolar, namestnik pa Klemen Balažič.

Zadnji dan so zborovalci oblikovali in sprejeli smernice s cilji za prihodnje triletno obdobje ter tako začrtali pot in nekaj poudarkov salezijanskega poslanstva v prihodnje. Voditelj zbora, inšpektorjev vikar Peter Končan, je s tem odlično in suvereno pripeljal zaupano mu delo do konca, sobratje salezijanci pa bodo s svojim življenjem in delom izkazali, ali so zbor in njegove usmeritve vzeli resno.

25. inšpektorialni zbor se je zaključil s sveto mašo, ki jo je daroval murskosoboški škof Peter Štumpf.

Morda vas zanima tudi