V korak z mladimi.

Slovesnost 153. salezijanske misijonske odprave

V nedeljo, 25. septembra 2022, je v baziliki Marije Pomočnice v Turinu vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime daroval sveto mašo, pri kateri je prejeli misijonske križe 19 don Boskovih salezijancev in 9 hčera Marije Pomočnice. Šest salezijanskih misijonarjev ni pravočasno prejelo vizumov. Za salezijance je bila to 153., za FMA pa 145. misijonska odprava.

Skupaj z vrhovnim predstojnikom in desetim don Boskovim naslednikom so somaševali njegov vikar Stefano Martoglio, vrhovni svetovalec za misijone Alfred Maravilla, vrhovni svetovalec formacijo Ivo Coelho, vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo Miguel Angel García Morcuende, 20 inšpektorjev in številni drugi duhovniki.

V homiliji je Á. F. Artime poudaril, da se salezijanska karizma danes širi po vsem svetu po zaslugi misijonarjev. Brez njih bi bilo salezijancev malo in bi bili prisotni le v Italiji. »Naš način skupnega življenja z vseh koncev sveta je preroškega pomena«, je pojasnil in dodal, da je okoliščina pošiljanja v misijone ugodna priložnost, da se Gospodu zahvalimo za misijonski klic teh redovnikov, ki je poseben klic znotraj skupnega salezijanskega poklica in lahko v Gospodovem imenu in s salezijanskim srcem prenaša navdušenje na mlade.

Don Boskov naslednik je nato nadaljeval pogovor, ki ga je imel večer pred tem z misijonarji SDB in FMA: »Danes pogledi ne morejo biti enaki kot v don Boskovem času, ne gremo učiti nevednih. Namesto tega gremo deliti življenje, nudimo, kar smo, in zagotovo dobimo veliko več, kot ponujamo.«

Ob komentarju Božje besede je vrhovni predstojnik poudaril, da je izbrani evangelij zelo jasen: na eni strani zelo bogat človek, katerega ime ni znano, ima srce tako trdo, da je izgubil samega sebe, na drugi strani pa ubogi človek po imenu Lazar. Težava ni v bogastvu, temveč v mrtvem srcu, ki ni sposobno videti ničesar drugega kot le sebe in ne čuti sočutja ter usmiljenja. »Ne pozabimo, da smo se rodili za najrevnejše otroke, ne zato, da bi počeli kdo ve kaj, ampak da bi se z njimi srečali tam, kjer so najbolj potrebni, na vseh koncih sveta.« Včasih ne gre za materialno revščino, ampak za veliko praznino v smislu življenja in skrajno osamljenost, včasih ne manjka ničesar, toda manjka vse. »Poskrbite zase, vendar dajte vse od sebe, vsak dan darujte življenje. Toliko ljudi nas čaka, ne da bi nas poznali!« je pozval vrhovni predstojnik.

Po izpovedi vere je sledila slovesna podelitev misijonskih križev, ki jo je opravil vrhovni predstojnik. V imenu matere Chiare Cazzuole, vrhovne matere FMA je sestram misijonarkam misijonski križ podelila s. Ruth del Pilar Mora, vrhovna svetovalka za misijone.

»Dragi bratje in sestre, naj vas spremlja in varuje Marija, mati in učiteljica. V imenu don Boska in v spomin na prvo misijonsko odpravo pojdite in oznanjujte mladim in ubogim sveta veselje vstalega Kristusa,« so bile besede Ángela Fernándeza Artima, ki je spomnil na prvo misijonsko odpravo iz leta 1875.

ANS

Morda vas zanima tudi