V korak z mladimi.

Smo pripravljeni na digitalne oratorije?

Uredniki Salezijanskega vestnika za večjo povezanost in sodelovanje

V nedeljo, 26. maja, se je v Rimu začelo mednarodno srečanje Salezijanskega vestnika. Prvi znak pravega salezijanskega srečanja je bil vesel sprejem in nasmeh petdesetih urednikov in sodelavcev narodnih izdaj Salezijanskega vestnika, ki letno izide v več kot 3 milijonih z namenom širjenja dobrote, izhajajoče iz delovanja salezijanske družine.

Srečanje je odprl vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje Filiberto González, Martin Lasarte iz dikasterija za misijone pa je podal močno svetopisemsko premišljevanje o zaupanju besedam: »Pogum, Jezus te kliče!«. Za današnje urejanje Salezijanskega vestnika je namreč potrebno nemalo poguma, veliko strasti in neuničljivega navdušenja.

Slovenka dr. Nataša Govekar iz vatikanskega urada za komunikacije je predstavila pomembnost oznanjevanja evangelija skozi podobe, na spletu in posebej na družbenih omrežjih. S tem delom se povezuje potrebnost po velikokrat težkim nadzorom odnosov vseh vpletenih.

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je vodil sveto mašo, pri kateri je urednikom položil na srce, da je Salezijanski vestnik pristno nadaljevanje širjenja don Boskove karizme in uresničevanje njegovih sanj o močni in široki komunikaciji.

Prvi delovni dan se je zaključil s povzetki dela po jezikovnih skupinah, med katerimi pa menda prvič na kakem srečanju ni bilo več italijanščine, ko so uredniki predstavili svoje izdaje. Večerni nagovor je imel vrhovni postulator Pierluigi Cameroni, ki je poudaril potrebo po širjenju poznavanja življenja svetnikov, blaženih in drugih svetniških kandidatov salezijanske družine.

»Katera družbena omrežja bi danes uporabljal don Bosko?« je bilo vprašanje, ki sta ga v drugem popoldnevu urednikom postavila medijska delavca Nicola Zamperini in Sandro Cristaldi. Pritrdila sta različnim odgovorom s sklepom, da bi uporabil vsa razpoložljiva sredstva. Po dolgi in zahtevni predstavitvi delovanja spletnega brskalnika Google in trenutno (še) razširjenega socialnega omrežja Facebook so dobili uredniki konkretno nalogo, kako prispevke iz tiskanih izdaj pripraviti za objave na različnih omrežjih. Digitalni svet, ki je del realnega sveta, namreč ne pomeni prenos tradicionalnega urejanja na pdf format. Vsebine je treba prilagoditi, podobe dobro izbirati in se znati gibati v digitalnem svetu. Zanimiva opazka predavateljev je bila, da bi lahko bil Instagram neke vrste digitalni oratorij, če ga bi znali upravljati z don Boskovo miselnostjo.

Nedvomno so se časi spremenili, toda za don Boska in salezijance danes so mediji zato, »da oznanjamo Jezusa Kristusa in iščemo rešitev mladih«, je pestro dogajanje komentiral Filiberto González, vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje.

Dejansko je bila rešitev duš temeljni smisel don Boskovega dela in s tem tudi Salezijanskega vestnika, kar je izpostavil znani salezijanski zgodovinar Francesco Motto v svoji široki predstavitvi zgodovinskih začetkov izhajanja Salezijanskega vestnika. »Don Bosko je bil velik tiska, organizator, menedžer, predvsem pa je bil navdušen prinašalec Boga.«

Tretji dan so po jutranji sveti maši, ki jo je vodil vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo Fabio Attard, v dopoldanskem času zbrani prisluhnili dvema primeroma digitalizacije izdaj: direktor španskega katoliškega časopisa Vida Nueva José Beltrán je predstavil konkretne korake sprememb, s katerimi se prilagajajo novim družbenim okoljem; Esteban Lorenzo iz salezijanske založbe EDEBE pa je predstavil procese digitalizacije, načrtovanja in organizacije v njihovi založbi.

Popoldanski čas je bil znova namenjen izmenjavi izkušenj in mnenj o izdajah Salezijanskega vestnika ter sprejetju nekaj konkretnih sklepov za boljšo medsebojno povezanost in sodelovanje. Večerni govor je imel vrhovni ekonom Jean Paul Muller, ki je ob premišljevanju o Salezijanskem vestniku izpostavil rodovitnost, zvestobo in pomoč pri zbiranju sredstev za salezijansko poslanstvo v današnjem svetu.

Bratsko srečanje se je zaključilo v sredo, 29. maja, z obiskom Vatikana, kjer jih je sprejel novoimenovani škof v Santiagu de Chile, salezijanec Alberto Lorenzelli. Urednike je med sveto mašo, ki je potekala v najstarejši cerkvi sv. Pellegrina v Vatikanu, nagovoril kardinal Gianfranco Ravasi, predsednik papeškega sveta za kulturo. Izpostavil je pomembnost dialoga med kulturami in evangelijem, med prilagajanjem svetu in ohranjanjem mnogokrat zbadajoče Resnice, ki jo posreduje Božja beseda.

Sledila je udeležba na splošni avdienci, pri kateri so se uredniki srečali s papežem Frančiškom in mu predstavili ta pomembni del salezijanskega poslanstva.

Marko Suhoveršnik

Morda vas zanima tudi