V korak z mladimi.

Sončna elektrarna v Don Boskovem centru v Podgorici

Zavedanje, da so podnebne spremembe in pravice v povezavi z njimi nujna vprašanja za razvoj in pastoralno delo z mladimi, so v ospredju salezijanskega razmišljanja in načrtovanja prihodnjih dejavnosti. Tudi papež Frančišek v apostolski spodbudi Hvaljen, moj Gospod nagovarja z besedami: »Mladi od nas terjajo spremembe. Sprašujejo se, kako si je mogoče predstavljati delo za boljšo prihodnost, ne da bi pri tem pomislili na okoljsko krizo in trpljenje izključenih.«

Slovenska salezijanska inšpektorija je preko Fundacije Don Bosko vključena v Don Boskovo zeleno zavezništvo, v katerem si salezijanske ustanove, organizacije in posamezniki izmenjujejo ideje in sodelujejo pri svetovnih okoljskih kampanjah.

Tudi sami salezijanci svoje ustanove postopoma preurejajo v energetsko varčne in okoljsko sprejemljivejše objekte za nadaljnje poslanstvo med mladimi. Med njimi je Don Boskov center v Podgorici v Črni Gori. Po idejnih zamislih in načrtih Viktorja Ganca je salezijanska skupnost pod vodstvom sedanjega ravnatelja Rudija Tisla na prostorno streho objekta postavila sončno elektrarno z močjo 30 kW. S pomočjo donacij, razpisov in soočenjem z državno birokracijo Don Boskov center tudi na tem področju orje ledino v tej najmanjši balkanski državi.

Pred začetkom obratovanja elektrarne, ki je pripravljena na zagon, sistem čaka na pregled in potrditev še nekaj državnih in mestnih komisij. Novo pridobitev si je ob obisku in pregledu ekonomskega stanja salezijanske skupnosti in ustanove v Podgorici natančno ogledal tudi inšpektorialni ekonom Janez Krnc, ki v tem vidi vzorčen primer tudi za nekatere salezijanske ustanove v Sloveniji.

Morda vas zanima tudi