V korak z mladimi.

Španska vlada odlikovala salezijanskega misijonarja

V Burkini Faso ubit salezijanski misijonar Antonio César Fernández je prejel odlikovanje za svoje delo

Predsednik španske vlade Pedro Sánchez je sredo 9. marca 2022 podelil posthumno odlikovanje salezijanskemu misijonarju Antoniu Césarju Fernándezu, ki so ga v ubili na južni meji Burkine Fasso v džihadističnem napadu. Prejel je odlikovanje Veliki Križ, civilno priznanje, ki ga podeljujejo žrtvam terorizma.

Slovesnost je potekala v Kraljevi akademiji lepih umetnosti v San Fernandu v Madridu. Poleg predsednika vlade Sáncheza so bili navzoči minister za notranje zadeve Fernando Grande-Marlaska, družinski člani in prijatelji pokojnega Césarja Fernándeza ter predstavniki salezijanske misijonske prokure v Madridu.

»Pomoč drugim je spremenil v svoj stil življenja.«
Pedro Sánchez, predsednik španske vlade

»Antonio César Fernández je bil skromen človek, kot se ga spominjajo tudi njegovi štirje bratje, ki so danes z nami, da bi se mu poklonili«, je poudaril vladni predsednik Sánchez. »Pomoč drugim je spremenil v svoj stil življenja. Ob smrti je dopolnil 55 salezijanskega in 46 let duhovniškega življenja ter v vseh, ki so ga poznali, pustil globok vtis,« je še dodal vodja izvršne oblasti.

Odlikovanje Veliki Križ je prevzel Juan Carlos Fernández, eden od bratov salezijanskega misijonarja, ki je ob prevzemu poslal poljub v nebo, namenjen pokojnemu bratu.

»Žrtve terorizma si zaslužijo največje priznanje v demokratični družbi, kot je naša,« je poudaril Sánchez. »So etični stebri našega demokratičnega sistem in simbol obrambe naših svoboščin, našega načina življenja v demokraciji, pravne države ter predstavljajo vrednote, ki jih želijo teroristi uničiti,« je zaključil.

Na slovesnosti so odlikovanja poleg misijonarja prejele še druge žrtve terorizma David Beriain, Roberto Fraile, Alberto Chaves in Juan A. González.

Vir: Salesianos.info

Morda vas zanima tudi