V korak z mladimi.

Spomin na don Boskovo mamo Marjeto

Za vso salezijansko družino je don Boskova mati Marjeta Occhiena svetel, navdihujoč lik in posnemanja vreden zgled apostolskega življenja. Bila je don Boskova mati in mati prvih fantov v oratoriju ter postala mati vseh, ki jih združuje salezijanska karizma, s preprostim imenom »mama Marjeta«. Leta 2006 jo je papež Benedikt XVI. razglasil za častitljivo zaradi življenja po herojskih krepostih. 25. novembra, ko se spominjamo njenega rojstnega dne za nebesa, salezijanci po vsem svetu mašujejo za svoje pokojne starše.

Marjeta Occhiena se je rodila leta 1788 v Caprigliu, kake tri kilometre od Becchov, umrla pa je v Valdoccu 25. novembra 1856. Zaradi svoje vključenosti v don Boskovo poslanstvo jo imamo za prvo salezijanko sotrudnico. V mnogih deželah so salezijanci sotrudniki njej v čast začetniki »delavnic mame Marjete«, s katerimi podpirajo salezijanske misijone.

Leta 1988, ob stoletnici don Boskove smrti, so v Urugvaju ustanovili Društvo »Mama Marjeta«, ki povezuje in animira starše don Boskovih salezijancev.

V Valdoccu, zibelki salezijanske karizme, je že nekaj mesecev postavljen nov kip, ki jo upodablja. Med 28. vrhovnim zborom ga je slovesno blagoslovil vrhovni predstojnik.

Kar je zapisal papež Frančišek o mami Marjeti v sporočilu, ki ga je poslal zborovalcem na 28. vrhovni zbor, daje letošnjemu obhajanju spomina na mamo Marjeto prav posebno težo.

»Kaj bi bilo iz Valdocca brez prisotnosti mame Marjete? Bi bile vaše hiše mogoče brez te žene vere? Na nekaterih področjih in krajih ›so skupnosti, ki so se dolgo ohranjale in posredovale vero, ne da bi šel skozi tiste kraje kak duhovnik, tudi desetletja dolgo. To je bilo mogoče po zaslugi močnih in velikodušnih žena: žena, ki so krščevale, katehizirale, učile moliti, ki so bile misijonarke, zanesljivo poklicane in spodbujene po Svetem Duhu. Skozi stoletja so žene Cerkev v teh krajih ohranjale na nogah z občudovanja vredno predanostjo in gorečo vero‹ (Posinodalna spodbuda Querida Amazonia, 99).

Brez stvarne, učinkovite in ljubeče prisotnosti žena bi vašim delom manjkalo poguma in sposobnosti, da prisotnost izrazite kot gostoljubnost, kot dom. Spričo strogosti, ki izključuje, se moramo naučiti porajati novo življenje evangelija. Vabim vas, da nadaljujete z dinamikami, v katerih glas žene, njen pogled in njeno delovanje – spoštovan v svoji izjemnosti – dobijo odmev v sprejemanju odločitev; ne kot pomožen ampak kot sestaven dejavnik vaše prisotnosti.«

Papeževeo sporočilo in spomin na delovanje mame Marjete sta za salezijansko družbo močan klic k nadaljevanju poti z laiki in vrednotenju ženskega genija v salezijanskem poslanstvu.

Vir: Bosco Link

Morda vas zanima tudi