V korak z mladimi.

Sprejem novih ministrantov

Na Rakovniku je 9. maja 2021 potekala slovesnost sprejema štirih mladih fantov v ministrantske vrste. Kaplan Janez Suhoveršnik jih je med sveto mašo nagovoril z zanimivo pridigo.

Resnična zgodba govori o petletnem fantku, ki je bil zelo navezan na svojega plišastega medvedka. Imel ga je tako rad, da ga je povsod nosil s sabo: doma, v vrtec, v trgovino in tudi k sveti maši. Starša je ta pretirana navezanost na eno igračo začela skrbeti. Zato sta sina vsak večer pred spanjem, ko je medvedka na poseben način privijal k sebi, vprašala: »Mi lahko izročiš svojega medvedka?« Njegov odgovor je bil vedno: »Ne, ne morem.« Oče in mama se nista predala, ampak sta sina vztrajno prosila, večer za večerom. Ko je ta čez čas opazil, da sta starša, posebej mama, zaradi tega žalostna, je dejal mami: »Kaj dobim v zameno, če ti dam medvedka?« Dejala mu je: »Boš videl. Pusti se presenetiti.« S težkim srcem, a vseeno je sin iztegnil roko in mami ponudil svojega ljubljenega medvedka. Mama ga je postavila na nočno omarico, izza hrbta pa je vzela še večjega medvedka in ga izročila sinu. Sin je bil darila tako vesel, da je močno objel mamo in medvedka skupaj. Iz tega se je sin naučil, da če bo znal stvari deliti, bo prejel veliko več, kot bo dal.

Zakaj sem povedal to zgodbo? Ker se boste kot ministranti urili in učili deliti, podajati, služiti, skratka ljubiti. Kako se boste tega naučili? Poglejmo si iz primera ministrantskih vaj.

Včeraj smo imeli prvič ministrantsko srečanje živo. Večino časa smo igrali nogomet, ker se že dolgo nismo družili skupaj. Kaj je bilo pri igri najbolj zanimivo? Da smo odigrali več iger v različnih postavah in ekipah, a vedno se je zgodilo isto. Zmagala je tista ekipa, kjer so si igralci podajali žogo, izgubila pa ekipa posameznikov, ki so mislili, da lahko sami odločijo tekmo.

Dragi novi ministranti! Pri ministrantih se boste naučili podajati žogo in se tako z vrstniki veselili kakšne zmage.

Po igri gremo navadno z ministranti na sok in piškote. Ker stvari niso v naprej pripravljene, ker v SMC-ju nimamo »mizice pogrni se«, je potrebno nekaj narediti: pripraviti sok, prinesti kozarce, odpreti paket piškotov in jih razdeliti, pobrisati po tleh, ko te kdo po nesreči zadane in poliješ sok. Vse to vas uči streči in služiti.

Potem gremo k molitvi in ministrantskim vajam. Za ta del nekateri rečejo: »A bo dolgo? Dejmo čim hitreje.« Iz teh odgovorov in želja vidimo, da bi se raje ves čas igrali. A v življenju je potrebno delati tudi stvari, ki nam na prvi pogled niso všeč, vendar so koristne in dobre. In ko boste delali stvari, ki so vaša dolžnost, pa čeprav niso mikavne, se boste učili odgovornosti in požrtvovalnosti.

Če ponovimo: naučili se boste podajati, deliti, služiti in biti požrtvovalni. V ministrantskih vrstah se boste učili obrt vseh obrti ali bolje rečeno učili se boste umetnost vseh umetnosti. Ta umetnost je ljubezen.

Papež Benedikt XVI. je dejal: »Vsak kristjan mora priti do točke, ko v sebi naredi kopernikanski preobrat.« Kopernik je bil namreč znanstvenik, zvezdogled, ki je prvi postavil teorijo, da je sonce središče naše galaksije in ne zemlja. Blaženi Alojzij Grozde je dejal: »Evharistija je sonce mojega življenja«. Vsakič, ko boste pri sveti maši, se spomnite, da se svet ne vrti okoli nas, ampak je Bog tisti, ki je v središču. Pri sveti maši ni glavni duhovnik, ne ministranti ali pevci, ampak je v središču oltar, Kristus.

Ko se boste od sedaj naprej spoštljivo vrteli okoli oltarja, vedite, da se boste učili najpomembnejše stvari v življenju. Učili se boste ljubezni, ker boste vedno znova vedeli, da niste najpomembnejši vi, ampak da je pri oltarju najpomembnejši Jezus. Zavedanje, da nisem sam v središču, v nas rojeva prostor za drugega, za Boga, in nas uri v zastonjski ljubezni do Boga in bližnjega.

Rekel bom nekaj drznega: če boste ministrantsko delo vzeli zares, potem blagor ženam, s katerimi se boste poročili. Ali blagor župniji, v kateri boste delovali, če koga od vas Bog pokliče za duhovnika. Za vse pa velja: blagor Cerkvi, ker bo imela velikodušne in požrtvovalne vernike, polne Božje zastonjske ljubezni.

Foto: Matej Ključevšek

Morda vas zanima tudi