V korak z mladimi.

Sprejemanje vsega z vero

Polona Dominik iz Etiopije vošči blagoslovljen Božič

Čeprav v Etiopiji Božič praznujemo po pravoslavno dva tedna za našim Božičem in se je tu novo leto začelo v septembru (po etiopskem koledarju), sem se malce preselila v iztekajoči se adventni čas in ozračje, ki vlada pri vas doma. Zaželeti vam namreč želim blagoslovljen Božič in srečno novo leto ter se zahvaliti za vsako podporo, bodisi finančno ali moralno, ki ste jo namenili meni in mojemu misijonu.

Vsi se v preteklo leto oziramo s posebnimi občutki, saj v mnogih ozirih ni bilo enostavno. Tudi za Etiopijo je bilo težko. Skozi celo leto so se pojavljali plemenski nemiri po različnih delih države, ki so zahtevali veliko življenj in gmotne škode. Mnogi so ostali brez domov, morali so zbežati v drugo pokrajino samo zaradi plemenske pripadnosti. To je seveda pripomoglo tudi k širjenju novega koronavirusa. Zato sem se skoraj navadila, da vsakih nekaj mesecev nekje »poči«. Najhuje je izbruhnilo konec leta, v začetku novembra, ko se je želja po moči in samostojnosti ter uporništvo stopnjevalo do vojne, ki še vedno poteka.

Etiopija je sicer ogromna država in nemiri v enem delu nujno ne prizadenejo vseh državljanov enako, vendar v tem trenutku vsi državljani čutijo trpljenje ljudi na skrajnem severu države, kjer živi več kot pet milijonov ljudi. Spopadi tokrat ne potekajo le med dvema plemenoma, ampak na državni ravni: upor proti vladi in boj z vojsko. Miru še vedno ni, verodostojnih poročil iz teh krajev ne dobimo. Mnogi moji znanci v glavnem mestu so že skoraj dva meseca zaskrbljeni, ker nimajo novic o svojih najbližjih, poleg skrbi, da se vojna razširi na celotno državo. Skratka, težavam ni videti konca. Da o lakoti in napadu kobilic sploh ne govorim …

Vsi ti pretresi me spominjajo na našo minljivost in krhkost tega sveta. In predvsem na pomembnost vere v Boga, ki daje upanje, tolažbo in veselje. Imam srečo, da se od Etiopijcev lahko še bolj učim te vere, s katero sprejemajo prav vse, kar jih doleti.

In to želim ob tem Božiču tudi vsem vam. Želim vam veselje ob Jezusovem rojstvu, ki naj tudi vam prinese upanje, veselje in tolažbo za vse, kar prihaja v letu 2021. Mnogo tujcev je letos zaradi varnosti Etiopijo zapustilo, jaz sem v veri v najboljše vztrajala do svojega skorajšnjega letnega odhoda domov. Tako da upam, da se po praznikih vidimo in si voščimo na domačih tleh. Do takrat pa lep pozdrav in najlepše želje za te praznične dni in za leto, ki prihaja.

Polona Dominik, laiška misijonarka v Adis Abebi

Morda vas zanima tudi