V korak z mladimi.

»Sprejeti, zaščititi, spodbujati in integrirati«

Ob svetovnem dnevu beguncev 2022

20. junij je namenjen ozaveščanju javnosti o resničnosti, ki zadeva ogromno število ljudi na svetu in ki vsakogar zavezuje, da štiri glagole papeža Frančiška za begunce uporabi tudi sam: »Sprejeti, zaščititi, spodbujati in integrirati«.

Salezijanci, don Boskovi dediči, to delajo na vseh mogočih področjih: pomagajo na krajih, kjer potekajo spopadi, kot sta Sirija in Ukrajina, na mejah držav, na primer med Mehiko in Združenimi državami, ali pa v razširjeni obliki v državah, ki so blizu kriznim državam, kot lahko pričajo številni Venezuelci, sprejeti v don Boskovem imenu po vsej Latinski Ameriki.

Drugi omembe vredni primeri so na primer v Kakumi v Keniji, kjer so salezijanci, ki živijo v begunskem taborišču – drugem največjem taborišču na vsej celini – razvili celo vrsto programov in ustanov za begunce, kot je »Savio klub«, ki skrbi za izobraževanje in animacijo več kot 10.000 mladoletnikov.

Ali v Pakistanu, kjer salezijanska skupnost v Quetti od lanskega avgusta afganistanskim beguncem, ki bežijo iz države, nudi zatočišče in osnovne potrebščine ter jim dostavlja šotore, odeje, hrano in zdravila.

Ali v Ugandi, v taborišču Palabek, kjer salezijanci – prav tako nastanjeni v taborišču – spodbujajo številne dejavnosti, vključno s centrom za poklicno usposabljanje s tečaji mehanike, šivanja, gradbeništva, kmetijstva, frizerstva in sončne energije, ki mladim in odraslim, nastanjenim tam, omogoča upanje na boljšo prihodnost.

Za konec tega kratkega pregleda pa še v Egiptu, kjer salezijanci v okviru projekta Aurora za mestne begunce in ranljive osebe v Kairu nudijo usposabljanje, s katerim tem potrebnim ljudem pomagajo pridobiti spretnosti, potrebne za zaposlitev ali samozaposlitev. Do zdaj je projekt izboljšal možnosti preživetja in kakovost življenja več kot 3.000 beguncem iz podsaharske Afrike, Jemna in Sirije ter ranljivim Egipčanom. Projekt zagotavlja tehnično in poklicno usposabljanje ter zagonska nepovratna sredstva za mikropodjetja in stalno podporo za razvoj podjetniških projektov.

Poleg pomoči, ki jo lahko nudijo v svojih okoliščinah – od nastanitve do hrane, od duhovnega spremstva do psihološke in birokratske pomoči, od izobraževanja za mladoletnike do usposabljanja za delo – salezijanci delijo sanje vseh beguncev in razseljenih oseb, da bi v svojih državah dosegli mir in blaginjo ter se lahko vrnili domov. Medtem ko čakajo na ta dan, jim še naprej stojijo ob strani.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi