V korak z mladimi.

Srečanje evropskih salezijanskih založb

Salezijanske založbe evropskih salezijanskih inšpektorij se že leta več ali manj redno udeležujejo srečanj, na katerih izmenjujejo izkušnje, poglede, delovanje in poslanstvo. Po dveh letih so se predstavniki založb znova srečali od 12. do 15. junija 2023 v Boltonu v Združenem kraljestvu s ciljem deliti lastne izkušnje, iskati možne sinergije, predstaviti nove produkte in deliti dobre prakse.

Tokratno srečanje je pripravila britanska založba »Don Bosco Press«, ki je gostila udeležence salezijanskih založb s Portugalske, Španije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Hrvaške in Slovenije ter člana sektorja za družbeno obveščanje v vodstvu salezijanske družbe, Ricarda Campolija in Macieja Makuło. Založbo Salve sta zastopala programski vodja Andrej Baligač in član programskega sveta ter delegat za družbeno obveščanje Marko Suhoveršnik.

Srečanja v tej obliki so se začela leta 2010, ko je salezijanska založba Edebé iz Barcelone organizirala prvo srečanje. Srečanja, ki potekajo vsaki dve leti v različnih državah salezijanskih založb, se je z leti pridružilo vse več založnikov, saj se je izkazalo, da srečanja nudijo občutek kontinuitete in možnost deljenja uredniških procesov.

Kljub veliki raznolikosti med realnostmi delovanja salezijanskih založb na stari celini obstaja skupna točka salezijanska karizma in pripravljenost deliti novosti, kar je v preteklih letih omogočilo izreden napredek. V tem smislu je salezijanskim založbam uspelo digitalno posodobiti procese in modernizirati oblikovanje ter uvideti potrebo po segmentaciji trga in razumeti, kje so lahko najmočnejše v svoji vlogi oznanjevanja in komuniciranja za pomoč mladim.

Izvedba bienalnih srečanj, četudi so (bila) večkrat samoiniciativna, ustvarja duh prijateljstva med založniki ter poglablja inkarnacijo salezijanske karizme, zato so se udeleženci strinjali, da se bodo zagotovo še srečevali.

Morda vas zanima tudi