V korak z mladimi.

Srečanje salezijancev, odgovornih za prednoviciat

Od 27. do 30. marca 2023 so se v »Salesianumu« v Münchnu srečali salezijanci, odgovorni za prednoviciate salezijanske pokrajine srednja in severna Evropa, ki združuje sedem inšpektorij, Avstrijo, Hrvaško, Češko, Nemčijo, Velika Britanijo, Poljsko in Slovenijo ter vizitatorijo Malto. Iz Slovenije sta se srečanja udeležila inšpektorialni vikar Peter Končan in delegat za poklicno pastoralo Klemen Balažič.

Udeleženci so s Franciscom Santosom iz sektorja za formacijo pri vrhovnem vodstvu salezijanske družbe in magistri novincev iz Italije, Poljske in Slovaške, ki so bili povabljeni prvi dan srečanja, razpravljali in razmišljali o tem, kako lahko inšpektorije in vzgojitelji dobro pripravijo kandidate, pripravnike in prednovince za noviciat; katera merila so potrebna in kako dobro spremljanje in vodenje je mogoče zagotoviti.

Drugi dan so s Silviom Roggio, ravnateljem teološkega študentata »Gerini« salezijanske papeške univerze v Rimu (UPS), preučevali osnutek novega Ratio o prednoviciatu. Zadnji dan so obravnavali posebnosti in sorodnosti prednoviciatov pokrajine srednja in severna Evropa, ki nudijo pozitivno vizijo njihove raznolikosti in bogastva.

Srečanje, razprave in razmišljanja o prednoviciatu so globoko zaznamovali bratstvo, optimizem in konstruktivnost, pa tudi resnost, pomembnost in skrb, da bi mladi imeli dobro, usposobljeno in salezijansko spremstvo. Srečanje se je zaključilo z obiskom koncentracijskega taborišča Dachau, kjer je bilo v času nacističnega režima zaprtih več kot 30 don Boskovih salezijancev. Hvaležni za gostoljubje v Münchnu in nemški inšpektoriji so se udeleženci vrnili domov v svoje skupnosti, polni novih zamisli in predlogov za motivirano poklicno pastoralo in za spremstvo mladih.

ANS

Morda vas zanima tudi