V korak z mladimi.

Srečanje salezijanskih inšpektorjev srednje in severne Evrope

Salezijanski misijonski urad v Varšavi je od 9. do 12. maja 2024 gostil predstojnike salezijanskih inšpektorij srednje in severne Evrope. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi sodelovanja in bratstva v salezijanskem duhu ter priložnost za izmenjavo izkušenj, razmišljanj o skupnih izzivih in oblikovanje strategij za prihodnost.

Dogodka se je udeležilo 17 inšpektorjev, med njimi Marko Košnik iz Slovenije, ki so zastopali prav toliko salezijanskih inšpektorij v tej salezijanski pokrajini, skupaj s tremi imenovanimi inšpektorji, ki so tik pred nastopom svojih služb (vizitatorija Malta ter inšpektoriji Hrvaška in Slovenija, kjer bo vodenje inšpektorije prevzel Peter Končan) ter inšpektorialni delegat za Belorusijo.

Srečanje je vodil Roman Jachimowicz, pokrajinski svetovalec srednje in severne Evrope. Med gosti, ki so podali svoja poročila, so bili Gildasio Dos Santos Mendes, vrhovni svetovalec za družbeno komuniciranje; Guido Garino, tajnik vrhovnega sveta; Michal Vojtàš, profesor in prorektor Salezijanske papeške univerze (UPS) s sedežem v Rimu; in Maciej Makuła iz sektorja za družbeno komuniciranje.

Ena glavnih tem pogovora je bil razvoj salezijanskega poslanstva v pokrajini, tudi v kontekstu spreminjajoče se družbeno-kulturne in duhovne stvarnosti Evrope. Inšpektorji so izmenjali ideje in prakse, ki bodo pripomogle k večji učinkovitosti dejavnosti za mlade, še posebej tiste, ki so v največjih stiskah.

Prvi večer je bil namenjen druženju vseh udeležencev in pripravo bratskega ozračja za delo v naslednjih dneh. V dveh delovnih dneh se je dan začel z evharistijo. Sledili sta ji dve tematski seji, med katerima je bil čas za pogovor in razpravo. Popoldnevi pa so bili namenjeni team buildingu in kulturnim ogledom gostujočega mesta.

Zadnji dan so obravnavali različne teme, ki so jih predlagali sami inšpektorji. Nedeljsko evharistijo pa so obhajali v župnijskem svetišču »Presvetega Srca Jezusovega« v Varšavi.

Srečanje se ni zaključilo le s konkretnimi akcijskimi načrti, temveč predvsem z okrepljeno bratsko vezjo in čutom skupnosti v salezijanskem duhu. Zahvaljujoč temu so se inšpektorji vrnili v svoje skupnosti z novo močjo in navdihom za nadaljevanje svojega poslanstva za mlade in Cerkev.

ANS

Morda vas zanima tudi