V korak z mladimi.

Srečanje Svetovnega sveta salezijancev sotrudnikov 2023

V salezijanskem zavodu »Pij XI.« je od 16. do 19. marca 2023 potekalo srečanje Svetovnega sveta Zveze salezijancev sotrudnikov. Srečanja so se udeležili pokrajinski svetovalci 11 pokrajin, v katere je združenje razdeljeno, in skupaj združujejo 102 naroda.

Po ustaljeni navadi je srečanje ponovno potekalo v živo. Trenutke oblikovanja sta animirala svetovna delegata salezijancev in sester hčera Marije Pomočnice,  salezijanec brat Duc Nam Nguyen in s. Lucrecia Uribe FMA.

V prvem delu so se udeleženci osebno in v skupinah posvetili razmišljanju o poročilu, ki ga je predstavil dr. Pierluigi Dovis, direktor turinske škofijske Karita med okroglo mizo, ki je potekala v okviru dnevov duhovnosti salezijanske družine, ki so potekali v Valdoccu od 12. do 15. januarja lani.

Svetovni svet je nato obiskal baziliko Srca Jezusovega in se podrobneje seznanil s posebnimi vidiki don Boskove navzočnosti v Rimu.

Na srečanju je sodelovala tudi Maria Rita Scrimieri, koordinatorka Študijskega središča »Ustanove živečih tabernakljev«, ki je predstavila lik Vere Grite, salezijanke sotrudnice, za katero poteka postopek za razglasitev njene svetosti.

V drugem delu pa je svet pod vodstvom Antonia Boccie, svetovnega koordinatorja Združenja salezijancev sotrudnikov, začel obravnavati temo in razvoj naslednjega triletnega obdobja 2023–2026, priprave na praznovanje 150. obletnice Združenja salezijancev sotrudnikov ter razmišljal o prihodnjem VI. svetovnem kongresu.

Po sporočilih tajnika Carla Pellegrina in administratorja Raula Abada Fernandeza je svetovni svet salezijancev sotrudnikov zaključil z delom. 19. marca so se odpravili še na trg sv. Petra in se udeležili molitve Angel Gospodov, kjer jih je posebej pozdravil tudi papež Frančišek.

Sedanji svet se je v letu 2022 praktično popolnoma prenovil. Med novimi člani je tudi Blažka Merkac, pokrajinska koordinatorka srednje in vzhodne Evrope. Vsi so kljub temu, da so se prvič srečali v živo, takoj pokazali domačnost in razumevanje.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi