V korak z mladimi.

Šrilanka: »Prosim, molite za nas!«

Pismo salezijanskega predstojnika s Šrilanke

Hvaležnost za bližino in molitve; zaupanje v vodenje nadškofa v Colombu in predsednika škofovske konference kardinala Malcolma Ranjitha; želja k čimprejšnji vrnitvi v normalno stranje kljub omejitvam in malodušnosti naroda, ki upa, da se otrese nasilja … To so nekateri poudarki iz novega pisma salezijanske predstojnika na Šrilanki, Josepha Almeida:

Dragi prijatelji, želim se zahvaliti vsem, ki ste nam blizu v the napetih trenutkih. Hvala vam za vašo skrb in vaše molitve.

Kardinal Malcolm Ranjith odlično vodi svojo čredo v časih preizkušenj in napetosti. Katoličane je pozval k mirnosti, ne v zatekanje k nasilju. Povabil je k medverskemu dialogu. Prizadevanja za pomoč žrtvam so zelo otežena zaradi omejitve gibanja in visokih varnostnih ukrepov, sploh v krajih napadov. Dovoljenje za obisk in pastoralno pomoč preživelim imajo le nekateri duhovniki in sestre, Rdeči križ in psihologi ter svetovalci, ki jih je pooblastila vlada.

Policijska ura je odpravljena po vsem otoku, razen v vzhodni pokrajini, kjer je sedež skupine, odgovorne za napade. 30. aprila je predsednik Šrilanke odredil ukinitev blokade družbenih omrežij in javno pozval k »odgovorni uporabi družbenih omrežij po ukinitvi blokade glede na položaj v državi.«

Življenje se postopoma vrača v normalne okvirje kljub možnostim novih napadov. Prebivalci Šrilanke se vračajo na delo in v vsakodnevne dejavnosti. Varnostne sile so s pooblastili, ki so jim bile zaupane, da raziskujejo, ohranijo in zaslišujejo v času uredb o izrednih razmerah, sprejele ukrepe za krepitev varnosti na celotnem otoku. Državljani pod vplivom nenadnih napadov še vedno čutijo strah in paniko, za so vabljeni k pozornemu spremljanju na morebitne nove napade. Vlada se je odločila sprejeti okrepljene varnostne ukrepe v vseh verskih objektih, šolah, turističnih hotelih, bolnišnicah in veleposlaništvih ter zagotoviti varnost vseh katoliških ustanov in glavnih vladnih uradov.

Številne države, vključno z ZDA, Združenim kraljestvom, Kanado in Avstralijo, so svojim državljanom odsvetovale potovanje na Šrilanko, razen za nujna potovanja, saj obveščevalne službe dopuščajo možnost novega vala napadov. ZDA so odredile evakuacijo vseh šoloobveznih otrok uslužbencev ameriške vlade in izdali opozorilo 3. stopnje o potovanju državljanov ZDA v Šrilanko.

Nadškof Colomba je zaradi nevarnosti nadaljnjih napadov do nadaljnjega odpovedal vse verske obrede. Vsi upamo, da se bo položaj kmalu vrnil v normalno stanje in se da bodo prebivalci Šrilanke po terorističnih napadih lahko postavili na noge. Prosim, molite za nas!
Zahvaljujem se vam in vam želim Božjega blagoslova.

S spoštovanjem,
Joseph Almeida SDB

Morda vas zanima tudi