V korak z mladimi.

Srečanje salezijanske mladine 2023

21. oktober, SMC Sevnica

Letošnje srečanje salezijanske mladine bo potekalo v soboto 21. oktobra 2023 v Salezijanskem mladinskem centru Sevnica. Srečanje temelji na letošnjem vezilu vrhovnega predstojnika salezijancev in nosi naslov “Več dam, več imam”

Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki se navdušujejo ob življenju in zgledu sv. Janeza Boska ter sv. Marije Dominike Mazzarello.

Program zajema uvodno zbiranje, veliko igro, kosilo, širok nabor delavnic in sv. mašo.

Priporočeni prispevek je 5 evrov. Prijave zbiramo do srede 18. oktobra.

Kdo je vabljen

Vabljeni vsi mladi, ki ste vključeni v salezijansko dogajanje in vam je don Bosko blizu:

 • animatorji in udeleženci SMC-jev
 • animatorji in voditelji oratorijev
 • dijaki Gimnazije Želimlje in dijaškega doma Rakovnik
 • študentski dom Rakovnik, študentski dom Alojzije Domanjko
 • mladi iz salezijanskih župnij
 • mladi iz župnij, kjer delujejo sestre FMA
 • animatorji programov pri sestrah FMA
 • udeleženci Uskovniških tednov, Postnih duhovnih vaj, Savio kampa, animatorji želimeljskih duhovnih vaj
 • obiskovalci Srečanj z Bogom

Potek srečanja

9.30: Zbiranje, vpis

10.00: Uvodna molitev

10:30: Velika igra

12:00: Kosilo in odmor

13.45: Delavnice (1. krog, 1 uro)

15.00: Delavnice (2. krog, 1 uro)

16.30: Sv. maša in besedica za lahko noč (Pesmi za sv. mašo)

17.30: Zaključek oz. spontano druženje

Prijava

Najkasneje do torka, 17. oktobra zvečer,  izpolni prijavo! 🙂

Delavnice

Udeležili se boste lahko dveh delavnic. Izbrali si ju boste ob vpisu v Sevnici.

Voditelj delavnice: Iniciativ Angola – Hanzej Rosenzopf s sodelavci

Misijonsko prostovoljstvo: osnove misijonskega delovanja, pomen osebne motivacije, delo in poslanstvo prostovoljk in prostovoljcev v misijonskih centrih SDB in FMA, konkretne izkušnje prostovoljk in prostovoljcev.

Voditelja delavnice: Gašper in Tina Berčič

Gašper in Tina sta poročena dvanajst let ter starša petih otrok. Rada pričujeta o predzakonski čistosti in lepoti zakona, mladi pa jima radi prisluhnejo, saj je njuna zgodba res nagovarjajoča, sporočilna in v spodbudo.

Spregovorila bosta o pomembnosti predzakonske čistosti in kako je ta vrednota oblikovala njuno razmerje ter jim pomagala ohraniti iskrico in strast v zakonu.

Skozi njuno zgodbo bomo spoznali, kako se spoprijemata z izzivi in preizkušnjami, s katerimi se srečuje vsak zakonski par, ter kako sta našla pot do ohranjanja lepote svojega odnosa.

Voditeljica delavnice: Ema Kregar

Ali kvas služi svojemu namenu, če čaka na polici, dokler se ne pokvari? Seveda ne. Kvas se mora premešati v druge sestavine, takrat se aktivira in prekvasi celoto. Ta kvas smo v svetu kristjani.

Na delavnici si bomo postavili ogledalo in se vprašali, kako smo v tem svetu lahko kvas, ki resnično služi drugemu in prekvasi celotno družbo.

Z vami bom podelila svoje razmišljanje in utrinke, ki sem jih doživela na Dnevih duhovnosti salezijanske družine, ki so potekali januarja v Turinu, katerih rdeča nit je bila: “Kot kvas v današnji človeški družini”. Hkrati pa bomo kritično pogledali na sebe kot kristjane in si postavili izzive za naprej. Še posebej bomo izpostavili, kakšno vlogo imamo pri tem laiki v sodelovanju s posvečenimi.

Voditeljica delavnice: sestra Barbara Poredoš

Ali v življenju pri-padaš ali pa samo padaš kot padalec iz ene skupine v drugo? Imaš korenine in na njih gradiš pripadnost?

Čeprav si morda padalec, nosiš v sebi potrebo po pripadnosti nečemu oz. nekomu, kar velja za vse, tudi posvečene osebe. O tem boš skozi pričevanje o življenju v skupnosti sester FMA na tej delavnici zvedel še več, hkrati pa bo nastavljeno ogledalo tvojemu družinskemu življenju, ki je v marsičem podobno posvečenemu življenju.

Pripadnost različnim skupinam bo osvetljena v luči modela pozitivnega razvoja mladih, ki služi kot praktično, učinkovito orodje za osebno rast ter za izboljšanje odnosov in doprinos vsakega v skupini oz. skupnosti.

Voditeljica delavnice: Favstina Plavčak

Delavnica bo potekala na temo družbenih omrežij. Da prinašajo veliko slabih posledic poslušamo povsod. Mi se bomo osredotočili na njihove pozitivne vidike in na to, kako jih lahko kot salezijanska mladina čim bolje izkoristimo.

Voditelj delavnice: Klemen Balažič SDB

V delavnici bomo spregovorili o desetih načelih uglajene komunikacije, ki kristjanom pomaga v sodobnem svetu, da zagovarjajo svoja stališča, po drugi strani pa ne izpadejo nestrpni.

Današnja družba je polna predsodkov do Cerkve, ki ji očitajo, da svoje poglede vsiljuje drugim, zato se je na naše pričevanje vere in na razprave o vprašanjih, ki se tičejo katoliške morale dobro pripraviti.

Zavedamo se, da je to vprašanje kompleksno in v eni uri ne bomo mogli odgovoriti na vsa vprašanja, ampak bomo poskusili dobiti nekaj osnov za komunikacijo, ki tudi danes prepriča.

Voditelj delavnice: Rok Škrlep

Na delavnici se boste lahko spoznali z osnovami improvizacije in odrske umetnosti. Skozi igro in različne vaje boste ugotovili, da gledališče ni vedno umetnost s strogimi pravili, ampak dopušča veliko veselja in svobode. Izvedeli boste tudi, kako nam lahko improvizacija pomaga v vsakdanjem življenju. Bo pa predvsem malo besed in veliko dogajanja.

Vabljeni seveda vsi, tudi tisti, ki se imate po naravi za zadržane, verjetno bo delavnica vam še bolj koristila. Skupaj bomo poskušali premagati strahove in zaupati ljudem, s katerim si bomo za kratek čas delili odrski svet.

Voditelj delavnice: Borut Stramšek

Ali veš, da obstaja tudi Don Boskov filmski festival? Mladinski in svetovni. Kaj več o njem boš izvedel/a v delavnici – tudi od avtorice uspešnega slovenskega filma – in si nekatere najboljše tudi ogledal/a.

Voditeljica delavnice: sestra Angelca Vozelj

Razmišljamo in se sprašujemo o tem, kaj pomeni biti kvas v današnji človeški družini. Kaj pa kvas naredi z moko, s testom? V delavnici bomo zamesili testo za kruh, oblikovali/spletli različne hlebčke, jih spekli in potem tudi preizkusili. Njammm.

Sodelavci

Srečanje pripravljajo:

 • gostitelji in kosilo: SMC Sevnica
 • sv. maša: Jezus, voditelj – Viktor Ganc, sodelovanje – SMC Celje in Marijin dom Bled, petje – SMC Sevnica bend, ministriranje – SMC Rakovnik
 • velika igra: SMC Rakovnik
 • animacija med odmori: SMC Cerknica
 • uvodna molitev: Dijaški dom in Gimnazija Želimlje
 • delavnice: voditelji delavnic (glej zgoraj)
 • beseda za lahko noč: Gregor Markelc
 • zasnova in koordinacija: ekipa Salezijanske mladine.

Navodila za pot

Srečanje salezijanske mladine na naslovu: Glavni trg 15, Sevnica.

Google navigacija >>