V korak z mladimi.

Srečanje salezijanske mladine 2022

15. oktober, Don Boskov center Maribor

 

Letošnje srečanje salezijanske mladine bo potekalo v soboto 15. oktobra 2022 v Don Boskovem centru Maribor. Srečanje nosi naslov letošnjega vezila vrhovnega predstojnika salezijancev “Vse iz ljubezni”

Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki se navdušujejo ob življenju in zgledu sv. Janeza Boska ter sv. Marije Dominike Mazzarello.

Program zajema uvodni zbiranje, sveto mašo, kosilo, širok nabor delavnic, veliko igro, malico, spontano in organizirano druženje ob igrah ter slavilni večer s skupino Veselje.

Priporočeni prispevek je 5 evrov. Prijave zbiramo do srede 12. oktobra.

 

Kdo je vabljen

 

Vabljeni vsi mladi, ki ste vključeni v salezijansko dogajanje in vam je don Bosko blizu:

 • animatorji in udeleženci SMC-jev
 • animatorji in voditelji oratorijev
 • dijaki Gimnazije Želimlje in dijaškega doma Rakovnik
 • študentski dom Rakovnik, študentski dom Alojzije Domanjko
 • mladi iz salezijanskih župnij
 • mladi iz župnij, kjer delujejo sestre FMA
 • animatorji programov pri sestrah FMA
 • udeleženci Uskovniških tednov, Postnih duhovnih vaj, Savio kampa, animatorji želimeljskih duhovnih vaj
 • obiskovalci Srečanj z Bogom

 

Potek srečanja

 

12.00: Zbiranje, vpis

12.45: Sveta maša

14:00: Kosilo in odmor

15.30: Delavnice (1. krog)

16.30: Delavnice (2. krog)

17.30: Velika igra (prinesi primerno obleko)

19.00: Malica

19.30: Slavilni večer z glasbeno skupino Veselje (odprtega tipa)

20.30: Beseda za lahko noč, zaključek

 

 Prijava

Čimprej izpolni prijavo na POVEZAVI. 😉

 

Opisi delavnic

 

 1. V luči Božje besede (voditeljica s. Damjana Tramte FMA):
  Božja beseda je luč na naši poti, osvetljuje nam pot in kaže smer. V molitvenem branju (Lectio Divina) izbranega svetopisemskega odlomka bomo skupaj prisluhnili in odkrivali, kaj nam govori.
 2. Delo z ukrajinskimi sirotami (voditeljica: Sara Krnc):
  Predstavitev študentskega dela s sirotami iz Ukrajine: kako poteka delo z otroki, ko ne poznaš njihovega jezika; kako drugačna je njihova kultura in vzgoja, kako ravnaš, ko svojo stisko izrazijo z agresijo …
 3. Pričevanje misijonarke v Angoli in Mozambiku – s. Zvonka Mikec (voditeljica: s. Zvonka Mikec):
  Dolgoletna misijonarka v Afriki (Angola, Mozambik) s. Zvonka Mikec FMA, ki je trenutno na obisku v domovini, bo s svojo živahno besedo spregovorila o drugačnem bogastvu revnega sveta, a polnega veselja do življenja.
 4. Z don Boskom v misijone – misijonsko prostovoljstvo (10. 7. do 10. 8. 2023 – Angola) – voditelj: Iniciativ Angola Hanzej Rosenzopf s sodelavci:
  Misijonsko prostovoljstvo: osnove misijonskega delovanja, pomen osebne motivacije, delo in poslanstvo prostovoljk in prostovoljcev v misijonskih centrih SDB in FMA, konkretne izkušnje prostovoljk in prostovoljcev.

 5. Zabaven in poučen cirkus (voditelj: Boštjan Jamnik):
  Ste že kdaj bili v cirkusu? V Cirkusu Fuskabo ne boste srečali treniranih živali ali dih jemajočih požiralcev ognja. Boste pa spoznali vzgojno moč, atraktivnost, uporabnost in predvsem kreativnost cirkuške metode. Uporabna je v vseh okoljih, različnih priložnostih ter skupinah otrok in mladih.

 6. Športni animator se predstavi – gost Boštjan Račič (voditelj pogovora: Jure Babnik):
  Boštjan je športni animator v Salezijanskem mladinskem centru Rakovnik. Kot animator-trener  že skoraj 30 let dvakrat tedensko vodi treninge njihove odbojkarske ekipe ter jih spremlja na domače in mednarodne tekme. Je poročen in ima 4 otroke. V pogovoru bomo iz njegove izkušnje slišali kašen je cilj in rezultat njegovega športnega animatorstva ter kaj ga pri tem navdušuje, da pri svojem poslanstvu ne odneha.

 7. Veščine mirobljubne komunikacije (voditeljica Sanja Obaha Brodnjak, mag. zakonskih in družinskih študijev in geštalt pedagog):
  Močni potrebi vsakega posameznika sta, da se izrazi in da je slišan.
  Vse jasneje postaja, da prihaja doba sodelovanja in soustvarjanja.
  Uspešni bodo tisti, ki se bodo znali in zmogli povezovati in skupaj ustvarjati.
  Če znamo do tega priti empatično, miroljubno in spoštljivo, verjetno ne bomo imeli večjih težav v komunikaciji in odnosih. Nekaj veščin bomo lahko spoznali tudi na tej delavnici.

 

 Navodila za pot

Srečanje salezijanske mladine bo v Don Boskovem centru Maribor, na Engelsovi ul. 66.

Pozor: navigacija vas ne pripelje natančno.

Ko se peljete po cesti Proletarskih brigad v smeri proti Dravogradu (DR), takoj za vojašnico (V) oz. en odcep pred krožiščem pri Supernovi (S) zavijete na Engelsovo ulico na desno. Potem pa čez nekaj metrov zavijete na levo proti parkriščem (P) pred Don Boskovim centrom. Zadnja cesta ni vrisana v google maps, vidna pa je na satelitski sliki 🙂 Glej spodnjo sliko.