V korak z mladimi.

Stanovitvni in verodostojni

Luigi Maria Epicoco: Urjenje v vsakdanji zvestobi

»Zvestobo bi lahko opredelili kot zaupanja vreden odnos. Kaj je zvestoba, razumemo samo v zanesljivih odnosih. Toda komu lahko zaupamo? Na koga se lahko zanesemo? Kaj je v mojem življenju zanesljivo in verodostojno? Odgovoriti si na ta vprašanja je zelo pomembno za duhovno življenje. Šele ko odkrijemo, kaj ali bolje Kdo, je zanesljiv, si lahko gradimo trdno in prepričljivo življenje,« se sprašuje avtor uspešnic sodobne krščanske duhovnosti Luigi Maria Epicoco.

Knjiga Stanovitni in verodostojni – Urjenje v vsakdanji zvestobi je zbirka premišljevanj za duhovne vaje, ki so jih opravile benediktinke julija 2019 v italijanskem mestecu Ostuni. Že samo povabilo k vsakdanji zvestobi zveni kot nekaj globokega, konkretnega in koristnega za duhovno rast vseh, ne glede na življenjski stan in poklic.

Pisec nam predlaga, naj zvestobo sprejmemo kot življenjski slog, v katerem se moramo uriti dan za dnem. Vabi nas, naj se učimo iz svojih napak in odločitev, tako dobrih kot slabih, predvsem pa iz dogodkov – prijetnih ali ne, pričakovanih ali nepredvidenih –, ki nam jih pošilja življenje.

Nihče od nas ni potrjen v milosti, vsi pa smo poklicani k zvestobi Očetovemu načrtu ljubezni do nas, brez prepuščanja malodušju ali nekoristnega, če že ne škodljivega mistificiranja oziroma »poduhovljanja« resničnosti.

Kristus nas kot zvesti Vogelni kamen našega življenja in celotne zgodovine sveta vabi, naj mu na vse dogodke, po katerih nas nagovarja, odgovarjamo z zvestobo. Vsi naši življenjski odzivi naj slonijo na njegovi stanovitni in verodostojni ljubezni.

Premišljevanja so neprecenljivi biseri za ljudi vseh stanov, ki si v posvečenem, družinskem ali samskem življenju vsak dan prizadevajo živeti po evangeliju.

Luigi Maria Epicoco (1980) je duhovnik italijanske škofije L‘Aquila in dekan Inštituta za verske študije Fides et ratio. Posebno se posveča duhovni vzgoji laikov in redovnikov, tudi s prirejanjem predavanj in duhovnih vaj. Njegova dela so prevedena v več jezikov. V slovenščini je založba Salve leta 2020 izdala dve njegovi deli: Sol, ne med – za vero, ki žge in Sveti Janez Pavel veliki.

Knjigo Stanovitni in verodostojni je v prevodu Andreja Turka izdala salezijanska založba Salve.

Morda vas zanima tudi