V korak z mladimi.

Štirje prijatelji detektivi

Založba Salve je izdala v Španiji nagrajeno knjigo za otroke

»Druščina štirih M-jev« je naslov knjige, ki je prejela letošnjo nagrado za najboljšo otroško literaturo španske salezijanske založbe Edebé. Uredništvo španske salezijanske založbe Edebé iz Barcelone že od leta 1993 v želji po spodbujanju ustvarjanja del za otroke in mlade podeljuje nagrade za najboljšo otroško in mladinsko literaturo.

Zgodba izpod peresa Juana Ramóna Santosa, z ilustracijami Paule Blumen, je namenjena fantom in dekletom od 10. leta naprej. Pripoveduje dogodivščine druščine v mestu Pomares, avtorjevem literarnem mestu, ki je zelo podobno njegovemu rojstnemu kraju Plasencia.

Druščino sestavljajo Matilde, dve Maríi in Manuel … štirje prijatelji, ki imajo načeloma skupnega sovražnika: Madame Golosín. A ker reči v življenju niso samo črne ali bele, v odtenkih namreč najdemo bogastvo, štirje otroci odkrijejo, da je pravi »sovražnik« drugje.

Zgodba spodbuja vrstniško prijateljstvo in ljubezen, vzgaja v potrošniški miselnosti, morali in dolžnostih do sočloveka, enakosti med spoloma ter spoštovanje starejših.

Žirija za podeljevanje nagrad Edebé je pozitivno ocenila tudi, kako je obravnavana presečna tema knjige: igre na srečo. Brez dvoma gre za zgodbo, ob kateri bodo v skupnem branju z otroci uživali tudi odrasli.

Knjigo je v slovenski jezik prevedla Tina Furlan, izdala pa založba Salve.

Morda vas zanima tudi