V korak z mladimi.

Štirje salezijanci v Laosu

Italijanski salezijanski duhovnik Patrizio Maccioni Magi je kot misijonar odšel na Tajsko pri 18-ih letih. Po 53-ih letih na Tajskem so ga poslali v glavno mesto Laosa, Vientiane, kjer deluje že šest let. V rednih zadevah zastopa tajsko salezijansko fundacijo v stikih z uradniki laoške revolucionarne mladinske zveze. Obenem je tudi ravnatelj salezijanske skupnosti in direktor tehnične šole.

Salezijanci v Laosu delujejo le v enem misijonu. Kako salezijansko navzočnost in poslanstvo sprejema lokalno, večinoma budistično prebivalstvo?

Memorandum o soglasju, ki ga lahko vsakih pet let podaljšamo in ki sta ga podpisali Laoška ​​ljudska revolucionarna mladinska zveza in tajska salezijanska fundacija, določa, da naše delo ne sme biti »povezano s politiko in vero«. Uradno torej nimamo verskih dejavnosti. Budistične družine, iz katerih prihaja večina naših gojencev, so zelo hvaležne don Bosku. Državni uradniki, podjetja in trgovine cenijo tehnično in človeško pripravljenost naših gojencev. Don Boska in njegovo vzgojno metodo uporabljamo tudi kot »kanal« za posredovanje verskih in moralnih vrednot. Don Bosko »dela« pomembno razliko v našem vzgojnem delu!

Kaj počnete, da bi mlade Laošane spodbudili in opolnomočili, da bi živeli kot odgovorni ljudje v družbi in si ustvarili življenjsko kariero?

V Don Boskovem centru za poklicno usposabljanje mladih v Vientianu, ki je projekt za revne mlade Laošane, stare med 16 in 30 let, se učijo za avtomehanike, električarje (enoletni tečaji), serviserje motornih koles in varilce (štirimesečni tečaji). Večina od 140 gojencev, ki vsako leto zaključijo študij, najde zaposlitev. Poleg tehničnega usposabljanja jim Don Bosko nudi tudi dobro človeško vzgojo, da jih pripravi na prihodnje družinsko življenje in zaposlitev v družbi. V našem centru organiziramo dejavnosti z izkušnjami, ki učijo discipline, reda, čistoče, lepega vedenja in samoodpovedovanja. Organiziramo seminarje o moralnih in verskih načelih, medosebnem vedenju, dostojanstvu in vrednosti dela, zdravstvenem zavarovanju, trgu dela …

V Laosu ste štirje salezijanci: dva Italijana in dva Vietnamca. S kakšnimi izzivi se soočate pri skupnem življenju in delu?

Trenutno našo skupnost, ki je edina salezijanska skupnost v Laosu, sestavljata dva vietnamska sobrata in en Italijan. V vseh skupnostih so prisotne razlike v značaju in kulturnem ozadju. Sprejemanje je znak zrelosti in rasti za vse. Največji izziv za našo skupnost je poslanstvo za naše revne laoške gojence: govoriti njihov jezik, sprejemati in ceniti vrednote njihove kulture, darovati svoje talente in čas zanje, da bi bilo naše delo rodovitnejše in bolj apostolsko ter bi tako pripravili področje za morebitne prihodnje laoške salezijanske poklice!

Vir: Cagliero11, avgust 2022

Morda vas zanima tudi