V korak z mladimi.

Sto let polnega življenja na Crocetti v Turinu

Pred sto leti so salezijanci v turinski četrti Crocetta ustanovili teološki študentat in oratorij. Sto let zgodovine, bogate z dogodki in ljudmi, v katerih je Bog resnično deloval v dobro ljudi, ki so obiskovali to hišo in salezijanske družbe po vsem svetu.

V salezijanskem domu na Crocetti so se številni don Boskovi sinovi pripravljali na duhovništvo in opravljali pomembne naloge v Družbi in Cerkvi: med njimi vrhovni predstojnik Edmundo Vecchi, kardinali kot so Joseph Zen in Tarcisio Bertone, škofje in rektorji univerz, predstojniki salezijanskih inšpektorij , misijonarji, predvsem pa številni salezijanci, ki služijo mladim v 135 državah sveta. Med temi je tudi lepo število salezijancev iz slovenske salezijanske inšpektorije.

»Jubilej je priložnost, da slavimo Boga za zavzeto teološko raziskovalno delo številnih učiteljev različnih narodnosti, ki so tu poučevali, od predavanj, ki so jih imeli, do publikacij, ki so jih predstavili, predvsem pa v pričevanju svojega življenja. S posebno ljubeznijo se spominjamo častitljivega salezijanskega duhovnika Jožefa Quadria, ki je v tej hiši živel svoje poslanstvo in pustil neizbrisen pečat svojega pričevanja,« je v pismu, poslanem ob tej priložnosti, zapisal Marek Chrzan, SDB, sedanji ravnatelj »Don Boskovega mednarodnega inštituta«.

Vendar je tu več kot le teološki študij: dvorišče te hiše bi lahko pripovedovalo o tisočih ljudi, ki so odrasli zaradi skavtskih skupin, košarkarskih klubov, oratorijskih skupin in različnih dejavnosti v podporo otrokom in mladim v stiski.

Hiša je v svoji zgodovini gostila študente Politehnike in drugih turinskih univerz. Mnogi so se poleg študija naučili živeti v skupnosti mladih, deliti življenje in rasti v odnosih. Mnogi med njimi zasedajo odgovorne položaje, ki so jih okrepile tudi te izkušnje.

»Nazadnje je ‘La Crocetta’ kraj molitve ne le v salezijanski skupnosti, ampak tudi v cerkvi Oratorija Marije Pomočnice, ki se je rodila skupaj s hišo. Z leti se je spreminjala, tudi arhitekturno, vendar jo je vedno oživljala velika skupina vernikov iz soseske in od drugod.

Praznovanje stoletnice dela bo potekalo vse leto 2023, uradno pa se bo začelo že čez nekaj dni, 29. januarja 2023.

»Stoletje življenja bi lahko napeljalo na misel, da smo dosegli starost: toda zavod Crocetta je vedno mlad, saj še vedno pripravlja na duhovništvo triinštirideset mladih salezijanskih sobratov 19 različnih narodnosti,« sklene ravnatelj Chrzan. »Gostimo sto mladih univerzitetnih študentov iz Italije in tujine. Fantom in mladim zavod omogoča, da okusijo veselje v oratoriju, zahvaljujoč formacijskim skupinam, skavtskim dejavnostim in košarkarskemu društvu: skupaj dosežejo skoraj 800 članov, brez upoštevanja družin in prijateljev.«

Vir: ICP Salesiani

Morda vas zanima tudi