V korak z mladimi.

Sto oseb salezijanske družine na plakatu Vezila 2023

Drugi plakat Vezila 2023

Druga risba, izdelana za plakat Vezila 2023, prikazuje sto likov, polnih podrobnosti in izrazov. Pripravil ga je španski umetnik, salezijanec sotrudnik in učitelj Agustín de la Torre. Avtor izkazuje močno željo, da bi v svojem umetniškem delu odseval vso plodnost in razširjenost don Boskovega dela v svetu, v skladu s predlogom vrhovnega predstojnika Ángela Fernándeza Artimeja v Vezilu za leto 2023: »Kot kvas v današnji človeški družini. Laiška razsežnost don Boskove družine«.

Avtor pojasnjuje, da risba predstavlja sto različnih likov. V središču je don Bosko, obkrožen z nekaterimi zlahka prepoznavnimi bistvenimi osebnostmi salezijanske duhovnosti: Marija Dominika Mazzarello, mama Marjeta, Dominik Savio, Mihael Rua, Lavra Vicuña … Od sedanjega vrhovnega predstojnika in vrhovne matere hčera Marije Pomočnice, do najnovejšega salezijanskega svetnika Artemija Zattija.

»Vsi gledajo veselo naprej – kot je rekel don Bosko – gledajo gledalca, ki je prav tako del tega lepega projekta, testa, ki je zraslo skozi kvas salezijanske duhovnosti in preventivnega sistema. V barvah oblačil ali kože vsakega je tudi univerzalnost salezijanske karizme, bogata z različnostjo, pozitivnostjo, ustvarjalnostjo in seveda z evangelijem.«

Po de la Torrejevih besedah vsi liki v celoti izražajo »kvas v človeški družini«, ki je zrasla in je še danes hrana za salezijansko družino, še posebej, ko se ustavimo in pogledamo na raznolikost vsakega človeka. Kot močna točka je ljubeč pogled na otroke, mladostnike, mlade, odrasle, može in žene, misijonarje in redovnike z vsega sveta, ki so po zaslugi avtorjeve umetniške vneme portretirani, opremljeni z različnimi elementi, ki izražajo salezijanstvo.

»Veselim se, da sem ponovno eden od avtorjev Vezila,« zaključuje Agustín de la Torre, »in lahko s svojo umetnostjo izražam srečo in hvaležnost don Bosku«.

Morda vas zanima tudi