V korak z mladimi.

Streli ostrostrelca povzročili požar v hiši FMA v Kartumu

Hišo »Dar Mariam« sester Hčera Marije Pomočnice v Kartumu v Sudanu je ponovno prizadela vojna. 2. januarja 2024 zgodaj popoldne so streli ostrostrelca ene od uporniških skupin, vpletenih v vojno, zanetili požar v drugem nadstropju hiše. Prostori in sobe na prizadeti strani nadstropja so bili močno poškodovani. S pomočjo sosedov in nekaj vojakov so uspeli požar pogasiti v dveh urah.

»V nesreči ni bil nihče poškodovan! Bogu se zahvaljujemo! In naj vedno zmagujeta njegova volja in slava!« je dejal Jacob Thelekkadan, indijski salezijanski misijonar, ki je kmalu po izbruhu vojne odšel prebivat v hišo »Dar Mariam«.

Čeprav je je svet nanjo večinoma pozabil, se vojna v Sudanu nadaljuje. V njej so poleg državne vojske vpletene tudi različne paravojaške frakcije in že 265. dan potekajo boji, smrti in uničenja. Po uradnih podatkih, iz lanskega oktobra, ocenjujejo okoli 10 tisoč žrtev in skoraj 12 tisoč ranjenih, medtem ko je po podatkih mednarodnega urada Združenih narodov za migracije konec leta 2023 konflikt povzročil skoraj 6 milijonov notranje razseljenih oseb in več kot 1,5 milijona beguncev v drugih državah.

Hiša »Dar Mariam« sester Hčera Marije Pomočnice, v kateri poleg redovnic in salezijanca Jakoba živi več mater z otroki ter skupina moških, med katerimi so nekateri starejši in bolni, je že bila prizadeta: 3. novembra 2023 zjutraj jo je zadela bomba. Tudi v tem primeru je bila zabeležena resna škoda na različnih učilnicah in prostorih.

ANS

Morda vas zanima tudi