V korak z mladimi.

Sv. Marija Dominika Mazzarello, pozorna in skrbna mati

Salezijanska družina obhaja 13. maja spomin sv. Marije Dominike Mazzarello, ki je skupaj z don Boskom soustanovila Inštitut hčera Marije Pomočnice. Med njo in don Boskom je vladala globoka karizmatična harmonija: mati Mazzarello je imela izrazito vzgojno sposobnost, dar spokojnega in pomirjujočega veselja ter umetnost vključevanja mladih žensk, ki so se posvečale mladim dekletom, da bi bili dobre kristjanke in poštene državljanke v družini, Cerkvi in ​​družbi.

Od zgodnjega otroštva se je, pridna in pozorna na potrebe drugih, ob duhovnem vodstvu Dominika Pestarina posvečala bolnim med epidemijo tifusa, ki je prizadela Mornese leta 1860. Nato je pomagala pri izobraževanju deklet v svoji vasi. Odprla je šiviljsko delavnico, vodila praznični oratorij in nato dom za otroke brez družine. V skrivnostnem videnju je zagledala veliko stavbo, kjer na dvorišču tekalo veliko deklic in zaslišala glas, ki ji je rekel: »Tebi jih zaupam«.

Do deklet je izkazovala materinsko nežnost. Zavest o tem, da je »mati«, jo je postopoma prevzemala, sčasoma je postajala vse jasnejša, dokler ni postala jasno vidna v njenih pismih sestram mčeram Marije Pomočnice ob ustanovitvi inštituta. V njih se mati Marija Dominika predstavlja kot »tista, ki vas močno ljubi v Gospodu« (L 66,6) in je »pripravljena storiti vse za vaše dobro« (L 52,5), kot mati, ki »skrbi« (L 10,2; 12.3).

V njej lahko prepoznamo poteze žene, ki je, tako kot Marija, izražala svojo žensko identiteto v dejavni skrbi za svoje sestre in mlade. Bila je tudi konkretna ženska, globokega in pozornega poslušanja, ki je slišala krik trpečih in se zavezala, da bo poskrbela zanje.

Njena skrb za harmonijo in mir v skupnostih sodi k njeni materinski dejavnosti, tako kot pri materi, ki skrbi, da med njenimi otroki ni nesoglasij. »Z malo ponižnosti se vse uredi. Hitro mi dajte to tolažbo, moje drage hčere, ljubite se med seboj s pravo ljubeznijo, ljubite svojo ravnateljico, kot bi bila Marija in ravnajte z njo z vsem spoštovanjem« (L 49,2).

Sveta Marija Dominika Mazzarello je svojim hčeram in tistim, ki z njimi delijo vzgojno poslanstvo, izročila dragoceno dediščino, prežeto z evangeljskimi vrednotami: iskanje Boga, prepoznanega v družini in spoznanega skozi razsvetljeno katehezo, gorečo ljubezen do Jezusa v evharistiji in sinovsko zaupanje v Marijo Pomočnico, odgovornost pri delu, odprtost, ponižnost in veselje, treznost življenja in popolna daritev v iskanju resničnega dobrega deklet, zlasti najrevnejših in najbolj potrebnih, tako doma kot v različnih misijonskih deželah.

cgfma.net, brazilski Salezijanski vestnik

Morda vas zanima tudi