V korak z mladimi.

Svet salezijanske družine

Salezijanska družina ima že 31 vej in gotovo bodo pognale še druge. Sveti Janez Bosko je ustanovil Družbo sv. Frančiška Saleškega, Družbo hčera Marije Pomočnice, salezijance sotrudnike in združenje Marije Pomočnice; po slednjih dveh laiških združenjih sledijo še Don Boskove prostovoljke (laiškega posvečenega življenja!), združenje nekdanjih gojencev/gojenk itn.

Teh šest vej salezijanske družine deluje tudi pri nas, oziroma salezijanci naše inšpektorije sodelujemo z njimi. Osebna izkaznica (Listina karizmatične identitete don Boskove salezijanske družine, 2012) je besedilo, ki opredeljuje skupne razpoznavne prvine, po katerih se prepoznavajo vse veje in ki spodbujajo in omogočajo medsebojno sodelovanje.

Predstavniki vseh šestih ves se dvakrat letno srečajo na seji sveta (ali konzulte) salezijanske družine. Cilji so: medsebojno povezovanje, obveščanje in načrtovanje skupnih pobud, npr. srečanja salezijanske družine vsako jesen (gotovo pa so mogoče še druge). Prvo letošnje srečanje je bilo pred don Boskovim praznikom, 26. januarja na Rakovniku.

Za boljšo obveščenost je pred nami neposreden izziv, da je za vsako vejo določen član, ki naj pošilja novice o pomembnih dogodkih svoje skupine delegatu za družbeno obveščanje za revijo Don Bosko, spletno stran donbosko.si in družbena omrežja. Pomembna skupna tema bo v prihodnje poklicanost znotraj posameznih vej salezijanske družine – družno s cerkvenimi pobudami novejšega časa, kot je npr. pastorala družine in mladinska pastorala. Pred nami vsemi so novi izzivi.

ASS

Morda vas zanima tudi