V korak z mladimi.

Sveti Frančišek Saleški in duhovno spremljanje

Četrti video o sv. Frančišku Saleškem ob 400. letnici njegove smrti

V četrtem in predzadnjem videoposnetku iz serije o sv. Frančišku Saleškem, ki jo je spodbudil sektor za formacijo pri vrhovnem vodstvu salezijanske družbe, je izpostavljena osrednja značilnost njegove službe in temeljni vidik današnje salezijanske formacije in poslanstva: duhovno spremljanje.

Frančišek Saleški je bil eden največjih mojstrov te umetnosti v zgodovini Cerkve in don Bosko je s tem, ko ga je svojim duhovnim sinovom in hčeram dal za zgled in vir navdiha, nedvomno odprl izredno plodno pot za vse, ki ga posnemajo, da bi tudi sami postali strokovnjaki v umetnosti spremljanja v korist mladih, h katerim so poslani.

Michele Molinar, inšpektorialni vikar in delegat za formacijo salezijanskega okrožja Piemont in dolina Aoste, ki gledalce serije vodi po poteh Frančiška Saleškega, v četrtem videu navaja Andréja Ravierja, enega najbolj znanih Frančiškovih življenjepiscev.

V nekaj vrsticah ponudi občudovanja vredno sintezo svetega Frančiška kot vodnika duš: »Med našim delom nas je presenetil temeljni, bistveni zakon korespondence Frančiška Saleškega. Zanj ni duhovnega vodstva, če ni prijateljstva, to je izmenjave, komunikacije, medsebojnega vpliva. Seveda se nikoli ne odreče avtoriteti, ki jo ima kot škof, spovednik in svetovalec, vendar ta avtoriteta vedno ostaja najbolj ponižna, najbolj človeška in upam si reči, najbolj nežna. Ve, da v srcu moškega in ženske deluje samo Bog in da le Duh daje učinkovitost besedam pastirja. Hodi korak za korakom. Išče, sprašuje, trpi, upa in moli ter je popolnoma miren šele takrat, ko s svojim sogovornikom tvori eno srce, eno dušo in enega duha.«

Tako kot v prejšnjih treh videoposnetkih (Človek v luči Boga; Salezijanska prijaznost; Frančišek Saleški in njegove Filoteje) Molinar predstavitev prepleta z branjem odlomkov del sv. Frančiška Saleškega in življenjepisca Ravierja. Serija je zasnovana kot animacijsko orodje za vzgojno-pastoralne skupnosti, duhovnemu branju in besedi za lahko noč.

Morda vas zanima tudi