V korak z mladimi.

Svetle zvezde na nebu

Majcnova nedelja 2011

Ljubljanska metropolija je letošnje praznovanje svetniških kandidatov pripravila v Marijinem svetišču na Rakovniku in to ne brez razloga: tu je v letih od 1979 do 1999 spovedoval dolgoletni salezijanski misijonar in vietnamski don Bosko, Božji služabnik Andrej Majcen.

Andrej Majcen se je, upodobljen na velikem platnu ob oltarju Marije Pomočnice, poleg škofov Friderika Baraga, Frančiška Gnidovca in Antona Vovka, pomenljivo smehljal polni cerkvi, duhovnikom in škofom, ki jim je v obhajanju evharistije predsedoval nadškof Stres, nagovoril pa novomeški škof Glavan. V nagovoru je preprosto orisal bogato duhovno pot Andreja Majcna, ki ga z ostalimi svetniškimi kandidati povezuje misijonski duh, saj so vsi tako ali drugače svoje življenje pretrpeli za veselo oznanilo, bodisi daleč v tujih deželah ali pa doma.

Ob koncu svete maše je potekala še akademija, kjer so salezijanski študenti v petih dramskih prizorih prikazali pomenljive življenjske dogodke Božjega služabnika Andreja Majcna. Nato je nadškof Stres blagoslovil spominsko ploščo v spomin Andreju Majcnu, vrhovni predstojnik don Pascual Chavez pa je spregovoril o salezijanski vključenosti v krajevno Cerkev, saj bomo le tako obrodili sadove in v tem nam je vzor Andrej Majcen.
Besedilo: Marko S.; foto: Grega Valič

Morda vas zanima tudi