V korak z mladimi.

Tajfun Rai prizadel salezijanske ustanove

Tajfun je na predvečer 16. decembra 2021 prizadel Filipine in naslednji dan okoli 17. ure po lokalnem času dosegel mesto Cebu. Tri ure so divjali vetrovni sunki, ki jih je spremljalo zmerno deževje. Tajfun se je po štirih urah umiril. Ob 22. uri so v mestu preventivno izklopili celotno elektriko.

Otok se je 17. decembra zbudil v razdejanje zaradi tajfuna. Uradne novice so nizale število žrtev, a upati je, da ne bo visoko. »Ko sem s kolesom obkrožil mesto, sem ugotovil, da je naša šola Don Bosco Technical College med najbolj prizadetimi salezijanskimi hišami,« sporoča salezijanec Keith Amodia, delegat za družbeno obveščanje salezijanske inšpektorije južni Filipini. »Tudi mladinski center v Pasilu, ki se nahaja blizu obale, so prizadeli vetrovi in visoki valovi. Celotna stavba se je nagnila in če bo popustila, bodo salezijanci ostali brez strehe nad glavo, izpostavljeni roparskih napadom,« je še dodal.

Prosim, molite za nas.

Internetne povezave so slabe, saj je poškodovanih veliko povezav. Tudi baterije mobilnih naprav se praznijo, elektrike pa ni. Veliko družin je v tajfunu zgubilo svoje domove, zlasti tiste, ki so imeli kolibe zgrajene iz lahkih materialov. Težave so tudi s pitno vodo, saj je motena oskrba. Oblasti zato skušajo z gasilskimi cisternami dovažati vodo.

»Te novice lahko posredujem, ker ima naša šola električni agregat, ki pa bo deloval le še do 20. ure, tako da bomo noč preživeli v temi,« nadaljuje Keith Amodia. »Direktni internet, ki ga uporabljamo za šolo na daljavo, tudi še deluje, a le, dokler bomo imeli elektriko. Prosim, molite za nas. Mnoge družine so zelo izpostavljene, brez vsega in se zgrinjajo na bencinske črpalke ter trgovine s stojno opremo. Prebivalci so sicer trdoživi. Generacije so živele s tem podnebjem, le da so zdaj s podnebnimi spremembami neurja vedno močnejša,« zaključuje svoje poročilo don Amodia.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi