V korak z mladimi.

Tema poslanice za svetovni dan sredstev družbenega obveščanja 2023

Papež Frančišek je izbral temo za 57. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja 2023: »Govoriti iz srca: Veritatem facientes in caritate (Ef 4,15)«. Ob tem je papež imenoval tudi nekaj novih svetovalcev Dikasterija za sredstva družbenega obveščanja, med njimi dva salezijanca: Fabia Pasqualettija, dekana Fakultete za znanosti o družbenem obveščanju na Salezijanski papeški univerzi (UPS) v Rimu, in Georgea Plathottama, izvršnega tajnika Urada za družbeno obveščanje Zveze azijskih škofovskih konferenc s sedežem v Manili.

Tema svetovnega dneva sredstev družbenega obveščanja, pojasnjuje sporočilo Tiskovnega urada Svetega sedeža, se vsebinsko povezuje z letošnjo temo »Poslušanje z ušesi srca«, in naj bi bila del poti, ki bo celotno Cerkev pripeljala do praznovanja sinode oktobra 2023. Govoriti s srcem pomeni »izdajati upanje, ki je v nas« (prim. 1 Pt 3,14-17), in to s krotkostjo, pri čemer dar komunikacije uporabljamo kot most in ne kot zid. V času, ki ga tudi v cerkvenem življenju zaznamujejo polarizacije in pretirane razprave, ki zaostrujejo temperament, vabi vse, da gremo proti toku.

»Ne smemo se bati potrditi resnice, ki je včasih neprijetna, a ima svoj temelj v evangeliju,« nadaljuje sporočilo, »vendar tega oznanjevanja ne smemo ločiti od sloga usmiljenja, od iskrene udeležbe pri radostih in trpljenju ljudi našega časa, kot nas na vzvišen način uči evangeljska pripoved o pogovoru med skrivnostnim popotnikom in učencema v Emausu.

Danes, v dramatičnem kontekstu globalnih konfliktov, ki jih doživljamo, je potrditev komunikacije brez sovražnosti nujnejša kot kdaj koli prej. Komunikacija, ki je odprta za dialog z drugimi, ki spodbuja »celostno razorožitev«, ki si prizadeva odpraviti »psihozo vojne«, ki se skriva v naših srcih, kot je pred 60 leti preroško pozval sv. Janez XXIII. v Pacem in Terris. To je prizadevanje, ki se zahteva od vseh, zlasti pa od komunikacijskih delavcev, ki so poklicani, da opravljajo svoj poklic kot poslanstvo pri gradnji pravičnejše, bolj bratske in bolj človeške prihodnosti.

ANS; foto © Vatican Media

Morda vas zanima tudi